Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να απευθύνει ένα μήνυμα μέσω βίντεο στο Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Σανρέμο, το οποίο θα μεταδοθεί από την δημόσια τηλεόραση Rai, από τις 7 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το μήνυμα του Ζελένσκι θα είναι βιντεοσκοπημένο και αναμένεται να μεταδοθεί στον τελικό του Φεστιβάλ, λίγο πριν την ανακοίνωση του νικητή.

Ελαφρύ μουσικό ραντεβού

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ του Σανρέμο αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός που κάθε χρόνο, στην Ιταλία σπάει ρεκόρ τηλεθέασης και συγκεντρώνει το γενικότερο ενδιαφέρον πολιτών, σχολιαστών και εκπροσώπων του χώρου του θεάματος.

«Ο Ζελένσκι; Δεν ξέρω πώς τραγουδάει, έχω άλλες προτιμήσεις. Εύχομαι το Φεστιβάλ αυτό να παραμείνει γεγονός το οποίο αφορά το ιταλικό τραγούδι και όχι να γίνει κάτι άλλο», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι και γραμματέας της Λέγκα.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την θέλησή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες που προσφέρονται για δραματικά μηνύματα σαν και αυτό του πολέμου και άλλες που νομίζω ότι είναι κατάλληλες», πρόσθεσε ο γραμματέας του κεντρώου κόμματος Azione (Δράση), Κάρλο Καλέντα.

O δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι «χάρηκε όταν ο Ζελένσκι κλήθηκε να παρέμβει, μέσω σύνδεσης, στην ολομέλεια της ιταλικής βουλής» αλλά τώρα «δεν θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαίο να πάρει μέρος σε ένα τόσο «ελαφρύ μουσικό ραντεβού» σαν και αυτό του Σανρέμο».

Ο κόσμος πεθαίνει

«Ο Ζελένσκι στο Σανρέμο; Όχι. Πρόκειται για πόλεμο, ο κόσμος πεθαίνει», έγραψε στο διαδίκτυο ο Τζιάνι Κούπερλο, από τα κύρια στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Yπάρχουν, πάντως, και κάποιες «φωνές» που τάσσονται υπέρ της όλης αυτής πρωτοβουλίας: «Δεν καταλαβαίνω όλο αυτόν τον θόρυβο. Στο Φεστιβάλ μας έχουν πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της πολιτικής και ο Ζελένκι παρενέβη ήδη στις Κάννες, στην Μπιενάλε Κινηματογράφου της Βενετίας και στην βραδιά με τις Χρυσές Σφαίρες», είπε ο Ιταλός, γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος Μπρούνο Βέσπα.

Προς το παρόν, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεν ακύρωσε την σύνδεση με τον Ουκρανό πρόεδρο. Σήμερα το απόγευμα, όμως, το διοικητικό συμβούλιο της Ιταλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ζήτησε από τον υπεύθυνο του τομέα «entertainment»  της εταιρίας,  Στέφανο Κολέτα, λεπτομέρειες σχετικά με το τι αναμένεται να πει, στο μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ