Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι βλέπει ο σκύλος σας όταν σας κοιτάζει μέσα στα μάτια ή όταν επικεντρώνεται στη λιχουδιά που έχετε κρύψει στο χέρι σας;

Τώρα μπορείτε επιτέλους να μάθετε χάρη σε ένα διαδραστικό εργαλείο, που θα σας αποκαλύψει πως τα αγαπημένα σας κατοικίδια αντιλαμβάνονται τον κόσμο ολόγυρα τους. Εκτός από τα σκυλιά και οι γάτες, τα πουλιά και οι λαγοί έχουν διαφορετικά μάτια από τους ανθρώπους, που απλά σημαίνει ότι έχουν άλλο οπτικό πεδίο και πρόσβαση σε διαφορετικό φάσμα χρωμάτων. Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε από τη γνωστή ιστοσελίδα για τα κατοικίδια, TrustedHousesitters, βρίσκει εφαρμογή στο κινητό σας.

Τι πρέπει να κάνετε

Όπως γράφει ο Guardian εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγάζετε ή να επιλέγεται μια φωτογραφία του αγαπημένου σας σκύλου για παράδειγμα και να περνάτε από πάνω της το συγκεκριμένο φίλτρο, ώστε να βλέπετε τον κόσμο ακριβώς όπως ο πιο πιστός σας φίλος.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα ο σκύλος αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και την κίνηση στο μισοσκόταδο. Το πρώτο συμβαίνει γιατί το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο μάτι του σκύλου απαρτίζεται από ραβδοειδή κύτταρα που «βλέπουν» σε τόνους του γκρι, ενώ στο ανθρώπινο μάτι τα κύτταρα είναι κωνικά και αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα και το δεύτερο γιατί η περιφερειακή όραση του σκύλου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους

Ο σκύλος στερείται επίσης την ικανότητα του μετεικάσματος, που επιτρέπει στον ανθρώπινο εγκέφαλό να ερμηνεύει μια σειρά από διαδοχικές εικόνες σε απρόσκοπτη κίνηση, ενώ έχει αρκετά μειωμένη οπτική οξύτητα. Είναι δηλαδή μύωπας εκ γενετής που δεν βοηθά το γεγονός ότι έχει «διχρωματική όραση», δηλαδή βλέπει μόνο ένα μέρος από το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα του φωτός, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που έχουν «τριχρωματική όραση» και μπορούν να συνθέσουν όλα τα χρώματα του φάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως θα επιβεβαιώσει και κάθε φιλόζωος επί γης, το σημαντικότερο δεν είναι τι βλέπουν, αλλά τι μας κάνουν να αισθανόμαστε όταν βρίσκονται στο πλευρό μας…