Φαρμάκι έσταξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε συζήτηση που διοργάνωσε το Politico στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Αναφερόμενος στο Qatargate στο Ευρωκοινοβούλιο απευθύνθηκε στην πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα και με δηκτικό ύφος είπε: «Συγγνώμη, αλλά πρέπει να το πω, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση διαφθοράς είπα “Karma is a bitch”», με τη Μέτσολα να κουνάει απλά το κεφάλι της.

Ο Ράμα άφησε αρκετά υπονοούμενα για την υποκριτική στάση που τηρούν χώρες που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. και επισήμανε ότι η Ένωση απαιτεί από τις χώρες που θέλουν να εισχωρήσουν μεγαλύτερες αξίες και standards από αυτά που διατηρούν τα μέλη της.

Μέτσολα: Τα χρυσά δώρα και το «βακχικό» συμπόσιο στη Βουργουνδία

«Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στην ΕΕ. Δεν μιλάω για τους πρώην κομμουνιστές. Μιλάω και για τους ιδρυτές, πιστέψτε με» είπε, σύμφωνα με το Politico.

Το σκάνδαλο

Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία ένταξης των υποψήφιων κρατών είναι διαφορετική από την εποχή που χώρες όπως η Μάλτα, η πατρίδα της Μέτσολα, έγιναν μέλη του μπλοκ, λέγοντας ότι έχει γίνει «απίστευτα νευρωτική και άδικη υπόθεση». Η Αλβανία κατατάσσεται στην 110η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, κάτω από τη Νότια Αφρική, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η Μέτσολα από την πλευρά της τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο «ήταν πάντα εξαιρετικά θετικό όταν επρόκειτο για τη διεύρυνση της ΕΕ, διότι πολλοί από εμάς θυμόμαστε την ένταξή μας».

Ο Ράμα δήλωσε ότι η ενώ χώρα του μαθαίνει από την Ε.Ε. για το πώς να οικοδομήσει δημοκρατικούς θεσμούς, εξακολουθεί να έχει την αίσθηση ότι η ΕΕ πήρε την τιμωρία της όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Τότε ήταν που είπε και την ατάκα «karma is a bitch».