Ο Ντέιβιντ Κάρικ ήταν ένας κατά συρροή βιαστής με την ιδιότητα του αστυνομικού. Αξιοποιούσε δε τη θέση του στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου προκειμένου να προσεγγίζει και να εκβιάζει τις γυναίκες-θύματά του, λέγοντάς τους κυνικά: «Και να με καταγγείλεις δεν θα σε πιστέψει κανείς, είναι ο λόγος σου εναντίον του λόγου ενός αστυνομικού».

Πλέον, ο 48χρονος «φύλακας της τάξης» έχει παραδεχθεί και επισήμως 24 περιπτώσεις βιασμού και άλλες 9 σεξουαλικής κακοποίησης συνολικά 13 γυναικών, την περίοδο 2003-2020, που περιλαμβάνονται στις συνολικά 49 εγκληματικές πράξεις που φέρεται ότι έχει διαπράξει. Εχει συλληφθεί από τον Οκτώβριο του 2021 (αν και σαφείς ενδείξεις για τη δράση του υπήρχαν αρκετά νωρίτερα, χωρίς να αναληφθεί δράση), μετά την καταγγελία για βιασμό που έκανε σε αστυνομικό τμήμα ένα από τα θύματά του. Παρά δε το γεγονός ότι η ίδια αρνήθηκε στη συνέχεια να προχωρήσει σε μήνυση, έδωσε την ευκαιρία σε άλλες 12 γυναίκες να βρουν το θάρρος και να καταγγείλουν με τη σειρά τους όσα είχαν υποστεί από τον Κάρικ.

«Αποτύχαμε και λυπάμαι»

«Αποτύχαμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Δεν θα έπρεπε να είναι αστυνομικός», δήλωσε για την υπόθεση ο επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλεϊ, για να προσθέσει: «Κατανοώ ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα οδηγήσει ορισμένες γυναίκες του Λονδίνου στο να θέσουν υπό αμφισβήτηση κατά πόσο μπορούν να εμπιστευθούν την ασφάλειά τους στην αστυνομία. Οσον αφορά τη διατήρηση της δικής μας ακεραιότητας δεν επιδείξαμε την ίδια σκληρότητα που μας χαρακτηρίζει συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε εγκληματίες».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το κύρος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία διαθέτει περίπου 45.000 μέλη και είναι η μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη τρωθεί σημαντικά. Σε βαθμό που αρκετοί να υποστηρίζουν πως η περίπτωση Κάρικ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Διαφθορά και βιασμοί

Για του λόγου το αληθές, τα προηγούμενα χρόνια ένας αστυνομικός καταδικάστηκε για τον βιασμό και τον φόνο μιας γυναίκας την οποία απήγαγε ενώ βάδιζε προς το σπίτι της, ένας άλλος για το γεγονός ότι ήταν μέλος ναζιστικής ομάδας, δύο ακόμη συνάδελφοί τους επειδή είχαν βγάλει και αναρτούσαν φωτογραφίες από τον χώρο στον οποίο είχαν δολοφονηθεί δύο αδελφές – ενώ σε έρευνα που διεξήχθη σε μία μονάδα βρέθηκαν μηνύματα που είχαν ανταλλάξει μέλη της και αφορούσαν ξυλοδαρμό γυναικών ή ακόμη και απειλές βιασμού κατά συναδέλφων τους.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος που οφείλουμε να διανύσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η δύναμη είναι σε θέση να διεκδικεί την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τους οποίους υπηρετεί. Εχει ζωτική σημασία η Μητροπολιτική Αστυνομία και άλλες δυνάμεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εκδιώξουν διεφθαρμένους αστυνομικούς από τις τάξεις τους. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα έρθουν στο φως και άλλες περιπτώσεις που προκαλούν σοκ», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέες αποκαλύψεις.

Υπό έρευνα πάνω από 1.000 αστυνομικοί

Είναι γεγονός, εξάλλου, ότι όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Ρόουλεϊ, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε βάρος χιλίων και πλέον μελών της αστυνομίας του Λονδίνου, που αφορούν πάνω από 1.630 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, καθώς και άλλων σοβαρών παραπτωμάτων. «Διαθέτω δεκάδες χιλιάδες φανταστικούς άνδρες και γυναίκες στις διαταγές μου, όμως έχω και εκατοντάδες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ», είπε στο BBC, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αρκετοί θα κριθούν ένοχοι και θα αποπεμφθούν από το σώμα.

Ειδικά όσον αφορά τον Κάρικ, ο οποίος βρίσκεται στη Μητροπολιτική Αστυνομία από το 2001 και αργότερα αποσπάστηκε στη φρούρηση της Βουλής και ξένων διπλωματικών αποστολών, η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.