Νέος «χρησμός» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και αν αποτυπώθηκε φευγαλέα, πυροδότησε τη σεναριολογία για τον εκλογικό χρόνο με αιχμή τον Απρίλιο, ενώ τις συζητήσεις ξεσήκωσαν ακόμα περισσότερο και οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «δείχνουν» τουρκικές κάλπες τον Μάιο. Κατ’ εντολή Μητσοτάκη ο γαλάζιος μηχανισμός ανεβάζει έτσι κι αλλιώς τους ρυθμούς της εκλογικής οργάνωσης και έχει ως πρώτο σταθμό τις 9 Απριλίου (λίγοι ποντάρουν πια στη 2α Απριλίου), όσο κι αν, περιμένοντας τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, παραμένουν κυκλωμένες και οι τρεις τελευταίες Κυριακές του Μαΐου.

Αποκάλυψε την ημερομηνία των εκλογών ο Μητσοτάκης;

Δύο ημέρες αφότου ο Πρωθυπουργός μίλησε σε κομματικά στελέχη για πρώτες εκλογές «είτε Απρίλιο είτε Μάιο» και για «4-5 εβδομάδες μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης», ήρθαν 12 λέξεις που ερμηνεύτηκαν ως «φωτογραφία» των πρωθυπουργικών σκέψεων. «Θέλω να πάω στον Ολυμπο τον Μάιο (…) μετά τις εκλογές θα ανέβουμε» είπε σε χαλαρή συνομιλία με ορειβάτη στον Δήμο Κορυδαλλού. «Μήπως, αυτή τη φορά, δεν χρειαστεί κανένα βουνό για τις σημαντικές αποφάσεις;» έλεγε χαριτολογώντας γαλάζιο στέλεχος, εκ των υποστηρικτών της γρήγορης προσφυγής. Το «στρατόπεδο» της 9ης Απριλίου ερμήνευε τις πρόσφατες αποστροφές του Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, θεωρώντας πιθανό το ενδεχόμενο παράλληλων αναμετρήσεων: αν η μάχη της απλής αναλογικής στην Ελλάδα δινόταν στις 9 Απριλίου, τότε η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα μπορούσε να στηθεί στις 14 Μαΐου, δηλαδή στον πρώτο γύρο, όπως όλα δείχνουν, των τουρκικών εκλογών.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες υπογραμμίζουν ότι «σημειακά στοιχεία» θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για τον εκλογικό χρόνο ενώ, σε σχέση με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωνε προχθές ότι αξιολογούνται οι εξελίξεις στο φόντο και της παρατεταμένης προκλητικής ρητορικής της Αγκυρας. Ωστόσο ο Γιάννης Οικονόμου επιχειρούσε ταυτόχρονα να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας (Σκάι) πως «καλό θα είναι να αποφεύγουμε μια δραματοποίηση ότι εκείνο το διάστημα θα συμβεί κάτι κακό».

Και ενώ υπερτερούν όσοι εισηγούνται τον Απρίλιο για την πρώτη κάλπη και τον Μάιο για τη δεύτερη, ξορκίζοντας μια μακρύτερη… εξουθενωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο, παραμένουν διατυπώσεις υπέρ του τέλους της άνοιξης.

Οι θιασώτες του σεναρίου συνοδεύουν την προοπτική του Μαΐου με συγκεκριμένα επιχειρήματα: θα μειωθούν τυχόν κίνδυνοι που θα έπρεπε να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία, αφού θα έχει λήξει η δική της προεκλογική περίοδος, θα ενισχυθεί η θεσμική προσήλωση του Μητσοτάκη με απόλυτη εξάντληση  τετραετίας, θα τρέχει ήδη η τουριστική σεζόν, θα έχει αποτυπωθεί για τα καλά η νέα αύξηση (από 1ης Απριλίου) του κατώτατου μισθού κ.ά. Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου ζητεί «ετοιμότητα» ανά πάσα στιγμή (και) για τον Απρίλιο και, ενόσω οι γαλάζιοι επενδύουν στον δημοσκοπικό «αέρα» που προς το παρόν διατηρούν, προσωπικά ο Μητσοτάκης καθορίζει δεσμεύσεις-στόχους επόμενης τετραετίας. Με κυρίαρχο, όπως επανέλαβε από τη Β’ Πειραιά, «τους καλύτερους μισθούς».