Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου.

Μάλιστα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου του 1950.

Τουρκία: Ταυτόχρονες κάλπες με την Ελλάδα;

«Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950 λέγοντας ότι αρκεί πια ο λόγος του έθνους και βγήκε από τις κάλπες με μια συντριπτική νίκη.

Ήρθαμε στην κυβέρνηση με τη μεγάλη υποστήριξη του έθνους μας, το οποίο λαχταρούσε την ελευθερία και την ευημερία, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια μέρα. Θα έλεγα φτάνει πια σε αυτούς τους πραξικοπηματίες γελωτοποιούς, αυτούς τους ανίκανους συνομιλητές, που βρέθηκαν μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από τον Αντνάν Μεντερές και τους υποστηρικτές του, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, είχε κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 προτού ανατραπεί δέκα χρόνια αργότερα από στρατιωτικό πραξικόπημα και διαλυθεί στη συνέχεια.

Ο Ερντογάν συγκρίνει συχνά τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στη συντηρητική πτέρυγα του εκλογικού σώματος.

Το «Τραπέζι των Έξι» είναι μια εκλογική συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP (κληρονόμος του Μουσταφά Κεμάλ).

Μόνο το (φιλοκουρδικό, δημοκρατικό αριστερό) HDP, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συμμετέχει στη συμμαχία αυτή.

«Αιώνας της Τουρκίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το 2023 ως χρονιά σύμβολο για τις υπηρεσίες του κόμματός του προς τη γειτονική χώρα, ενώ τόνισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι η αφετηρία για τον «αιώνα της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν στην ομιλία του άφησε αιχμές για τη Δύση, όταν μίλησε για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. «Η αμυντική μας δυνατότητα έχει αναπτυχθεί ραγδαία», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η Δύση σταμάτησε να μας πουλάει όπλα μετά που εφαρμόσαμε τα πολιτικά προγράμματά μας», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που εξάγει όπλα.