Στην Τρίπολη της Λιβύης βρέθηκε ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), όπου είχε συνάντηση με τον διορισμένο προσωρινό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Σύμφωνα με τη DailySabah, η οποία επικαλείται τουρκικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία των τουρκολιβυκών σχέσεων.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας τονίζει πως η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Τρίπολης υπέρ της αναστολής εφαρμογής της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τις έρευνες υδρογονανθράκων, για την οποία έχουν αντιδράσει τόσο η Τρίπολη όσο και η Λιβύη, εμφανώς θορυβημένες.

Σημειώνεται πως η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται σε νομοθεσία του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου που είναι σε ισχύ από το 2013 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει με οποιονδήποτε τρόπο συμφωνίες υπό την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης, επί της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς του, καθώς επίσης και συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων ή την εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων, εκτός εάν εγκριθεί από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο».

Στη Λιβύη και ο επικεφαλής της CIA

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες στη Λιβύη προσγειώθηκε και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Αμερικανός ταξίδεψε για να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, όπως και άλλους αξιωματούχους τόσο του δυτικού τμήματος της χώρας όσο και του ανατολικού, ενώ μέσω διαρροών κυκλοφόρησε πως θα συναντούσε και τον «πολέμαρχο» του αντιπάλου δέους, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Το ζητούμενο των επαφών, από αμερικανική πλευράς, ήταν η σύμπλευση και των τριών μερών στα κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν τη χώρα, τη Μέση Ανατολή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ετσι, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η ατζέντα του Μπερνς περιαλάμβανε την ισλαμιστική τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της, τα ορυκτά καύσιμα και τις σχέσεις της μελλοντικής Λιβύης με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στον λιβυκό εμφύλιο οι ρώσοι μισθοφόροι Wagner πολέμησαν στο πλευρό του Χαφτάρ εναντίον των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών και των τζιχαντιστών που έφερε από τη Λιβύη η Τουρκία.

Η la Repubblica σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης παρέδωσε προσφάτως στις ΗΠΑ έναν πρώην μυστικό πράκτορα που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am στο Λόκερμοι, τον Δεκέμβριο του 1988, και ότι υπάρχει αμερικανική πίεση για να εξασφαλιστεί η έκδοση του τότε αρχηγού πληροφοριών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» εκείνης της τρομοκρατικής πράξης.