Ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές Aρχές προκειμένου να τύχει μειωμένης ποινής.

Εντός της ημέρας, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης θα εμφανιζόταν ενώπιον του Εφετείου, αλλά τελικά δεν εμφανίστηκε αποσύροντας την έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Le Soir, ο πρώην ευρωβουλευτής υπέγραψε συμφωνία την Τρίτη με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου που προβλέπει ότι πλέον θα συνεργάζεται με τους ανακριτές με αντάλλαγμα μείωση της ποινής φυλάκισης.

Στη φυλακή για δύο μήνες ακόμα Παντσέρι 

Υπέγραψε συμφωνία με τις Βελγικές αρχές

Ο πρώην ευρωβουλευτής υπέγραψε συμφωνία που προβλέπεται από τα άρθρα 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά προβλέπουν διατάξεις για μετανοημένους υπόπτους που συμφωνούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες για μία υπόθεση.

Ο υπογράφων μίας τέτοιας συμφωνίας δεσμεύεται να προβεί σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, ειλικρινείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την συμμετοχή τρίτων και κατά περίπτωση την δική του συμμετοχή σε σχέση με αδικήματα που καλύπτονται από τον φάκελο του υπόπτου.

Τι δεσμεύεται να αποκαλύψει ο Παντσέρι

Με τη συμφωνία αυτή δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και ειδικότερα τη Δικαιοσύνη για:

– τον τρόπο λειτουργίας,

– τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,

– τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,

– τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,

– τη εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε,

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, η ποινή του Αντόνιο Παντσέρι θα είναι αποτελεσματική αλλά περιορισμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας σήμερα ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της βελγικής δικαιοσύνης, μετά την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «pentiti» (μετανοημένος, με αναφορά στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει έρευνες για μαφίες) που αυτή η διαδικασία κατέληξε στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για αρχεία που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.