Σε δύσκολη θέση έχει φέρει την κυβέρνηση η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς προσπαθεί να κρατήσει τα κεντρώα προσχήματα, αλλά και να καλοπιάσει τη φιλοβασιλική δεξιά.

Η σορός του τέως βασιλιά έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με την εξόδιο ακολουθία να ξεκινά στις 12 και τα βλέμματα όλων είναι εστιασμένα στις πολιτικές παρουσίες.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στη Μητρόπολη Αθηνών ο Αντώνης Σαμαράς

Η αναβαθμισμένη παρουσία της κυβέρνησης, που θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αλλά και το «ελευθέρας» σε όσους «γαλάζιους» επιθυμούν να δώσουν ιδιωτικά το «παρών» στο Μητροπολιτικό Ναό αποκρυστάλλωσε τις τελευταίες ώρες τον κατάλογο υπουργών και βουλευτών που αναμένεται να παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά.

Λεπτό προς λεπτό η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Τα nea.gr live (video) από τη Μητρόπολη Aθηνών

Κάποιοι, δε, έδωσαν το «παρών» και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει. Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του- προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, οι βουλευτές ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Ο τελευταίος, εξερχόμενος του ναού, είπε πως «νόμιμος και συνταγματικός αρχηγός κράτους κηδεύεται ως αρχηγός κράτους. Η εδραιωμένη Δημοκρατία μας δεν φοβάται τίποτα. Κρίμα για την απρέπεια προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου του Β’ από πλευράς της κυβέρνησης. Όλος αυτός ο κόσμος δεν ήρθε για να αποχαιρετήσει απλώς έναν ιδιώτη. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του».