«Φρένο» στο  παραλήρημα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, βάζει η Αθήνα, η οποία στέλνει διπλό αυστηρό μήνυμα.

Ο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να τονώσει το «τραυματισμένο» του προφίλ  ενόψει των εκλογών στην γειτονική χώρα, οι οποίες φαίνεται πως επισπεύδονται με πιθανή ημερομηνία την 14η Μαΐου, συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα. 

«Μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Δεν μπορούν να ανεχτούν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σε θέση να σχεδιάζει και να παράγει τα δικά της προϊόντα σε κάθε τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, από τη στεριά μέχρι τον αέρα, από τη θάλασσα μέχρι τον κυβερνοχώρο» δήλωσε πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος.

Η εμμονή του Ερντογάν με την Ελλάδα

Πάντως, η εμμονή του «σουλτάνου» με την Ελλάδα, οι πολεμικές ιαχές και οι απειλές για πυραυλικό χτύπημα ακόμη και κατά της Αθήνας φαίνεται πως στοχεύουν και στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας του.

Όλες οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών τον βρίσκουν στη δεύτερη θέση, πίσω από κάθε πιθανό αντίπαλο, γεγονός που τον κάνει πιο νευρικό στις αντιδράσεις και κάνει ότι μπορεί για να επιστρέψουν στις «δεξαμενές» τους κόμματος δυσαρεστημένοι ψηφορόροι.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν στρέφει το βλέμμα του στις εξελίξεις από τις ΗΠΑ, όσο αφορά το θέμα της πώλησης μαχητικών στην Άγκυρα, καθώς παρά την πρόθεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως», φαίνεται πως το ζήτημα προσκρούει στο Κογκρέσο.

Ο μεγάλος φόβος του τούρκου προέδρου, είναι να μπλοκάρουν οι ΗΠΑ για μία ακόμη φορά την πώληση των μαχητικών, μία εξέλιξη που αναμένεται να την χρεωθεί ο ίδιος.

Δεν περνάει άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμη και στρατιωτικοί αναλυτές στην Άγκυρα μιλούν για αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Αθήνας.

Διπλό μήνυμα της Αθήνας

Η Αθήνα πάντως όλο το προηγούμενο διάστημα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου, διεθνοποιώντας ταυτόχρονα το θέμα.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλαν το δικά τους μηνύματα με αποδέκτη τον Ερντογάν.

«Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Συμπλήρωσε δε σε αυστηρό τόνο, ότι «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης».

«Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους δεν είναι σωστή στρατηγική. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε πρωτοφανή τη διάρκεια των προκλήσεων της Τουρκίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας «και σε άλλες χρονικές περιόδους υπήρχε ένταση, αλλά ουδέποτε συνέβη επί τριάμισι συνεχόμενα χρόνια ένα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί άλλη χώρα σύμμαχο επί τακτά χρονικά διαστήματα ότι θα έλθει νύχτα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ενίσχυση των αμυντικών συμμαχιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις υπογραφές οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο.