Το αίτημα για άρση ασυλίας της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη αναφορικά με τον συνεργάτη της που έλαβε αμοιβές ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Τρίτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Μαρία Σπυράκη έχει ήδη ζητήσει την άρση της ασυλίας της καθώς και το άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης.

Μαρία Σπυράκη: Πλήρωσε 21.000 ευρώ και έστειλε εξώδικο στον συνεργάτη της

Γιατί ελέγχεται – Τι είπε η ίδια

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, ζητά την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, καθώς ελέγχεται για απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σε συνέντευξη της, η Μαρία Σπυράκη, είχε αναφέρει ότι: «Πρώην συνεργάτης έχει λάβει ποσό επιδόματος αλλοδαπής ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να είναι συγκεκριμένες μέρες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά απουσίαζε για προσωπικούς λόγους. Το έλαβε ενώ δεν το δικαιούτο. Έχουμε συχνά τέτοιου είδους ανακοινώσεις και πολύ συχνά η πρόταση για άρση ασυλίας απορρίπτεται. Εγώ ωστόσο δεν επικαλούμαι την ασυλία, θέλω να ξεδιαλύνει και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».

Επίσης είχε διευκρινήσει ότι: ««Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε η ευρωβουλευτής».

Η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου

Διαχωρίζοντας με σαφήνεια την υπόθεση του Qatar Gate από την υπόθεση της κ. Σπυράκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει στην ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τους ευρωβουλευτές πως «Στο πλαίσιο άλλης έρευνας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών λόγω εικαζόμενης απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το αίτημα αυτό σχετίζεται με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών τους. Προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα αυτό, το Κοινοβούλιο αναμένεται να τροποποιήσει τον εσωτερικό κανονισμό του ώστε να ευθυγραμμιστεί με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνόδου της ολομέλειας, η πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει την έναρξη της σχετικής διαδικασίας».

Από την ανακοίνωση προκύπτει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον κανονισμό του δεν έχει διαδικασίες για την άρση ασυλίας μελών του για σχετικό ζήτημα ή αίτημα και πως την Τρίτη θα ψηφιστεί νέος κανονισμός ώστε στη συνέχεια η πρόεδρος να έχει το δικαίωμα να ανακοινώσει στο Σώμα το αίτημα του εισαγγελέα.

Για παρεμφερές θέμα υπάρχει αίτημα να αρθεί και η ασυλία Καϊλή, αλλά φαίνεται πως ο φάκελλος της είναι ογκώδης.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση. Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

Πάντως, η κ. Σπυράκη είχε ανακοινώσει πως κατέβαλλε το ποσό των 21.240 ευρώ  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του συνεργάτη της «προκειμένου να μην υπάρχει καμία διαφορά του προϋπολογισμού του γραφείου μου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περίοδο 2016-2020».