Με φόντο τη χθεσινή κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή, συνεχίστηκε και σήμερα – χωρίς να λείψουν οι στιγμές έντασης – η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία  Χρ. Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

«Εφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)», προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο πλευρών», ήταν η επίμαχη αποστροφή της μάρτυρος που πυροδότησε αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Η πλευρά των συνηγόρων του πρώην υπουργού Νίκου Παππά (Ιωάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Μαντάς και Ευάγγελος Γεωργακόπουλος ) ανέφερε, ότι έχουν εντολή και προτίθενται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της κυρίας Διαμαντή για το περιεχόμενο της χθεσινής κατάθεσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των δυο συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα απαντώντας, στους συνηγόρους του πρώην υπουργού μετέφερε στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του. Η δήλωση έχει ως εξής:  «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί».

Πάντως, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα, διευκρίνισε επικαλούμενη την κατάθεση της μάρτυρος, ότι «όσα είπε δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά κατέθεσε η μάρτυρας. Ούτε για Παππά, ούτε για Τσίπρα».

Λίγο νωρίτερα, ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Τσαγκρής κατά την κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο αναφέρθηκε στα γεγονότα που γνώριζε, ότι δηλαδή κλήθηκε από τον επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, προκειμένου να «στήσει» εφημερίδα που θα εξέδιδε ( σαν την εφημερίδα Πρώτη) που είχε εκδοθεί στη δεκαετία του ’80 από τον Χρήστο Καλογρίτσα, όπου ο Νίκος Τσαγκρής είχε διατελέσει διευθυντής.

Πράγματι, μέσα σε 25 ημέρες, όπως είπε ο μάρτυρας, είχε σχεδιαστεί η εφημερίδα και τα σχέδια του αποδέχτηκε η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπός της, όπως ανέφερε ο μάρτυρας.

Όμως, σε σύντομο χρόνο ο κ. Καλογρίτσας  κάλεσε τον κ. Τσαγκρή και του είπε ότι θα «αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους, θέλουν ένα κομματικό ελεγχόμενο διευθυντή», υπονοώντας ότι η τότε κυβέρνηση ήθελε να τοποθετήσει δικούς της δημοσιογράφους.

Ακόμη, κατέθεσε η τοπογράφος Άννα Βλασοπούλου και ο οικονομολόγος Διονύσιος Φελεμέγκας, εκτιμητές θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της έκτασης των 5.026 στρεμμάτων (εξ΄ αυτών τα 3.500 στρέμματα ήταν δασική έκταση) στην Ιθάκη (τα λεγόμενα βοσκοτόπια)  ιδιοκτησίας του κ. Καλογρίτσα.

Η επίμαχη έκταση είχε προταθεί  το 2016 ως εγγύηση για τη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η δίκη θα συνεχιστεί την  Τετάρτη με την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.