Η υψηλή μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον – με την κωδική ονομασία Kraken – που έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ, οδηγεί τους ειδικούς να συστήνουν κάποια μικρής έκτασης μέτρα για τον περιορισμό της.

Όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν εντοπιστεί περιστατικά που χαρακτηρίζονται ελάχιστα «αλλά σε αυξανόμενους ρυθμούς μετάδοσης». Σύμφωνα με το ECDC η Kraken έχει εντοπιστεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Κοροναϊός: Πόσο σοβαρή είναι η απειλή νέων παραλλαγών της Covid-19;

Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέστησαν την Τρίτη να εφαρμοστούν ταξιδιωτικά μέτρα στην ΕΕ «χωρίς διακρίσεις» «δείχνοντας» τις ΗΠΑ καθώς ήδη έχουν ληφθεί περιορισμοί για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μάσκες σε ταξιδιώτες

«Αυτό δεν σημαίνει ότι συνιστούμε τη διενέργεια τεστ σε επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο. Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Κάθριν Σμόλγουντ σε συνέντευξη Τύπου.

Θα πρέπει να συστήνεται στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, πρόσθεσε, «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της COVID-19», είπε.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Κάρλα Ντράισντεϊλ ανέφερε από τη Γενεύη ότι η «Kraken» έχει φτάσει σε μικρό μόνο βαθμό στην Ευρώπη, αλλά αυξάνεται. Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ εργάζεται εντατικά για την αποτίμηση της πιθανής επίπτωσης της συγκεκριμένης, πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής, και ανακοίνωσε συνάντηση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών του οργανισμού σχετικά με τον κοροναϊό στις 27 Ιανουαρίου.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ακόμη ότι το νέο κύμα κοροναϊού στην Κίνα δεν φαίνεται να επηρεάζει την Ευρώπη, ωστόσο «δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε».