Μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού του πρώην Πάπα Βενέδικτου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (05/01) η κηδεία του πρώην Ποντίφικα στο Βατικανό. Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 3.700 κληρικοί, 10 επίσκοποι από την Γερμανία και πλήθος πιστών και δημοσιογράφων, από τριανταπέντε χώρες.

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών, αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε, η πρεσβευτής στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.

Δείτε το βίντεο από την τελετή

Η τελετή

Της κηδείας προϊστατο ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εκφώνησε ομιλία συγκρίνοντας τον προκάτοχο του με τον Ιησού ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι πενθούσαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Υπό τους πένθιμους ήχους των καμπανών, 12 άτομα μετέφεραν το ξύλινο φέρετρο που περιείχε τα λείψανα του Βενέδικτου έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το τοποθέτησαν στο έδαφος μπροστά από τη μεγαλύτερη εκκλησία του Χριστιανικού κόσμου.

Χειροκροτήματα ξέσπασαν στην απέραντη, λιθόστρωτη αυλή, η οποία ήταν τυλιγμένη στην ομίχλη, σε ένδειξη σεβασμού για τον Βενέδικτο, έναν ήρωα των Ρωμαιοκαθολικών συντηρητικών που συγκλόνισε τον κόσμο παραιτούμενος πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η ομιλία του Φραγκίσκου

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον Βενέδικτο έμμεσα, παραφράζοντας βιβλικές αναφορές στον Ιησού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αγάπη σημαίνει να είσαι έτοιμος να υποφέρεις» και ότι η εκκλησία «παρέθεσε τον αδελφό μας στα χέρια του Πατέρα».

Αναφερόμενος επίσης στον Βενέδικτο κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας που τέλεσαν 125 καρδινάλιοι, 200 επίσκοποι και περίπου 3.700 ιερείς, ο Φραγκίσκος μίλησε για «σοφία, τρυφερότητα και αφοσίωση που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια».

Ανέφερε τον Βενέδικτο ονομαστικά μόνο μία φορά, στην τελευταία γραμμή, λέγοντας: «Βενέδικτε, πιστέ φίλε του Νυμφίου, (Ιησού) ας είναι η χαρά σου πλήρης καθώς ακούς τη φωνή Του, τώρα και για πάντα!»

«Άφησε το στίγμα του»

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, πολλοί από την πατρίδα του πρώην Ποντίφικα, τη Γερμανία, άρχισαν να φτάνουν μέσα στην νύχτα για να αποχαιρετήσουν τον Βενέδικτο. «Αν ηλικιακά, ήμασταν μόλις παιδιά όταν ήταν Πάπας, άφησε το στίγμα του», είπε στο Reuters ο Xavier Mora, 24 ετών, ο οποίος  σπουδάζει για την ιεροσύνη στη Ρώμη. «Μελετούμε τη θεολογία του εδώ και τρία χρόνια και παρόλο που δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά του τρέφουμε μεγάλη στοργή και εκτίμηση», είπε.

Στο φέρετρο ήταν επίσης κρυμμένη μια αφήγηση του παπισμού του Βενέδικτου, μαζί με άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων του Βατικανού που κόπηκαν κατά τη διάρκεια του παπισμού του. Ο απολογισμός της ζωής και του παπισμού του, γραμμένος στα λατινικά, λέει ότι «πολέμησε σθεναρά» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς στην Εκκλησία.

Ενώ πολλές ηγετικές προσωπικότητες έχουν επαινέσει τον Βενέδικτο μετά τον θάνατό του, έχουν επίσης ασκήσει κριτική, κατηγορώντας τον ότι θέλει να προστατεύσει την Εκκλησία με κάθε κόστος. Μετά την τελετή της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί πίσω στη βασιλική και θα μπει μέσα σε ένα φέρετρο από ψευδάργυρο πριν σφραγιστεί σε ένα δεύτερο ξύλινο φέρετρο.

Ενταφιάζεται στις σπηλιές του Βατικανού

Ακόμη, ο Βενέδικτος δεν ήταν πλέον αρχηγός κράτους όταν πέθανε, οπότε μόνο δύο χώρες, η Ιταλία και η πατρίδα του η Γερμανία, έστειλαν επίσημες αντιπροσωπείες την Πέμπτη. Ο ίδιος ο Φραγκίσκος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δίσταζε να παραιτηθεί κάποια μέρα εάν η ψυχική ή σωματική του υγεία τον εμπόδιζε να ασκήσει τα καθήκοντά του, αλλά οι αξιωματούχοι του Βατικανού πάντα αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να το κάνει όσο ο Βενέδικτος ήταν ακόμα ζωντανός.

Παρόλο που ο Βενέδικτος απέφευγε σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες εμφανίσεις τα επόμενα χρόνια, παρέμεινε σημαιοφόρος για τους Καθολικούς συντηρητικούς, οι οποίοι ένιωθαν αποξενωμένοι από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Φραγκίσκος, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της παλιάς λατινικής Λειτουργίας.

Κατόπιν αιτήματός του, ο Βενέδικτος θα ταφεί αργότερα την Πέμπτη στις υπόγειες σπηλιές του Βατικανού στην κόγχη όπου ενταφιάστηκαν πρώτα ο Πάπας Ιωάννης XXIII και στη συνέχεια ο Ιωάννης Παύλος Β’ προτού μεταφερθούν τα λείψανά τους σε πιο περίοπτα σημεία της βασιλικής παραπάνω.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η σορός του πάπα Βενέδικτου, βρισκόταν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Περίπου 200.000 άνθρωποι συνολικά πιστεύεται ότι έφτασαν μπροστά στο φέρετρο του πρώην πάπα, ο οποίος, το 2013 έγινε ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια.

Μόνον μια φορά στο παρελθόν, το 1802, στην κηδεία ενός καθολικού πάπα συμμετείχε και διάδοχός του.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, για το στερνό αντίο στον Βενέδικτο τον Δέκατο Έκτο, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να αφιχθούν στην Ρώμη ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφίας, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Δείτε φωτογραφίες από την κηδεία του στο Βατικανό