Η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

Τουρκία: Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών – Νέο δημοσκοπικό «χαστούκι»

Η συγκεκριμένη δήλωση φαίνεται να επιβεβαιώνει τα σχετικά σενάρια για επίσπευση των εκλογών στη γειτονική χώρα, μετά και τη συνάντηση τις τελευταίες ημέρες του 2022 του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Χουριέτ: Το μέλημα του Μητσοτάκη είναι οι εκλογές στην Τουρκία

Τι φέρνει το ενδεχόμενο για… παράλληλες κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία

Σε ρεπορτάζ της τουρκικής DW για τη συνάντησή τους αναφέρεται ότι στο τραπέζι τέθηκε και η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Τουρκία: Οικονομικός στραγγαλισμός του τρίτου σε δύναμη κόμματος – Πάγωσαν οι λογαριασμοί του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερος γύρος όσον αφορά την εκλογή του προέδρου – που χρειάζεται 50%+ για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου.