Απανωτά «χαστούκια» δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς αφενός τα δημοσκοπικά ευρήματα χτυπούν καμπανάκι για το κόμμα του ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023 ενώ την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ βάζουν στη… θέση της την Άγκυρα στη σκιά των πολεμικών ιαχών κατά της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ρίχνει το βάρος του στην προετοιμασία ενόψει των εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023 αν και φαίνεται ότι θα τις επισπεύσει.

O τούρκος πρόεδρος έχει ξεκινήσει μία άνευ προηγουμένου παροχολογία για να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα στις δημοσκοπήσεις ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσει να φέρει στην κομματική του βάση δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Νέα πολεμική πρόκληση Ερντογάν προς την Αθήνα: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας χτυπήσουμε με πυραύλους

Τα «αγκάθια» για τον Ερντογάν

Αν και ακόμη είναι εξαιρετικά πρόωρο να προδικάσει κανείς την έκβαση στις τουρκικές εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, τα στοιχεία που έρχονται στο φως και διαβάζουν στο επιτελείο του «σουλτάνου» δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τον ίδιο.

Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις.

Στο εσωτερικό, το κύμα ακρίβειας που έχει σαρώσει τη χώρα έχει φέρει σε απόγνωση την πλειοψηφία των τούρκων πολιτών οι οποίοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά αγαθά.

Την ίδια στιγμή, οι σπασμωδικές κινήσεις Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα με τις γνωστές πολεμικές ιαχές και τις απειλές ακόμη και για πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας, δεν φαίνεται να «συγκινούν» τους Τούρκους ψηφοφόρους.

Ένα ακόμη ζήτημα που φαίνεται πως πληρώνει ο τούρκος πρόεδρος, είναι η απόπειρα φίμωσης πολιτικών αντιπάλων που θα μπορούσαν να τον απειλήσουν στις επικείμενες εκλογές.

Η περίπτωση του Εκρέμ Ιμάμογλου και η πρωτόδικη απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι χαρακτηριστική για το που το… πάει ο Ερντογάν.

Η κίνηση αυτή πάντως, γύρισε μπούμερανγκ για τον ίδιο καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανέβασε τις «μετοχές» του συσπειρώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της Αντιπολίτευσης στο πλευρό του.

Ένα άλλο ζήτημα που «καίει» τον Ερντογάν και σχετίζεται εμμέσως με την Ελλάδα, αφορά την αγορά μαχητικών από τις ΗΠΑ καθώς στην Άγκυρα φοβούνται ότι λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται από τη χώρα μας έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στο Αιγαίο, ένα θέμα άλλωστε που επισημαίνουν συχνά τούρκοι αναλυτές.

Παρά τα «παρακάλια» από τούρκους αξιωματούχους προς τις ΗΠΑ, ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα, μία εξέλιξη που προκαλεί εκνευρισμό στον Ερντογάν.

«Πονοκέφαλος» από τις δημοσκοπήσεις

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά για το κόμμα του Ερντογάν.

Η τελευταία δημοσκόπηση που εστίασε στους νέους, δείχνει ότι γυρίζουν πανηγυρικά την πλάτη στον τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του, το οποίο κατατάσσουν… τέταρτο, πίσω ακόμα και από τους αναποφάσιστους.

Συγκεκριμένα,  στην έρευνα που παρουσιάστηκε, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πρώτο στη νεολαία με 21,7%, ακολουθεί το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ με 17,4%,  σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι. Τρίτη «δύναμη» στους νέους οι αναποφάσιστοι με 15,1% ενώ τέταρτο και… καταϊδρωμένο έρχεται το κόμμα του Ερντογάν με 13,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2023 στην Τουρκία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά έξι εκατομμύρια νέοι.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, εν μία νυκτί ανέβασε το ποσοστό αύξησης που ανακοίνωσε για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 25% σε 30% και αυτό επειδή υπήρξαν αντιδράσεις, ενώ προσέθεσε ότι η αύξηση αυτή θα είναι για το πρώτο εξάμηνο, εξαγγέλλοντας ότι στη συνέχεια θα υπάρξει και νέα αύξηση.