Με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού στην Κίνα να θέτει σε συναγερμό τον πλανήτη, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στους λόγους που ως Ελλάδα και Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχούμε.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επικρατήσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι απλός: «Οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμένοι στον κοροναϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο».

Κίνα: Σαρώνει ο κοροναϊός – Ουρές από νεκροφόρες στα αποτεφρωτήρια

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη. Επίσης, σημείωσε ότι ο ιός δεν μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος.

Συναγερμός για το νέο στέλεχος κοροναϊού από τις ΗΠΑ

«Θα το πω απλά: ο κοροναϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Η απάντηση είναι «όχι», από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή κοροναϊού

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο θέμα του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας.

«Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου, ή έχει εκτεθεί σε ένα κοκτέιλ παραλλαγών του ιού. Επομένως, δεν θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στην Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις» εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα με τους τουρίστες από την Κίνα, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

«Τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια, λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα».

Όπως είπε, σε περίπτωση που προκύψει σημαντικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε με καινούρια εμβόλια και φάρμακα. «Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη» επισήμανε ξανά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.