Να αυξήσουν τις τιμές σε πάνω από 350 φάρμακα στις ΗΠΑ σχεδιάζουν μια σειρά από φαρμακοβιομηχανίες ανάμεσά τους οι Pfizer, GlaxoSmithKline, Bristol Myers Squibb, AstraZeneca και Sanofi.

Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμών προγραμματίζεται για τις αρχές Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με δεδομένα που αναλύθηκαν από την ερευνητική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης 3 Axis Advisors.

Οι αυξήσεις αναμένεται να έρθουν καθώς η φαρμακευτική βιομηχανία προετοιμάζεται για την εφαρμογή του νόμου που αφορά στη μείωση του πληθωρισμού. Τον επίμαχο νόμο ψήφισε η κυβέρνηση Μπάιντεν (IRA) και επιτρέπει στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας Medicare να διαπραγματεύεται απευθείας τις τιμές για ορισμένα φάρμακα από το 2026. Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης τον πληθωρισμό και την αλυσίδα εφοδιασμού, που οδήγησαν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Οι αυξήσεις είναι στις τιμές καταλόγου, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις προς φαρμακεία και άλλες εκπτώσεις.

Ρεκόρ αυξήσεων από το 2015

Το 2022, οι παραγωγοί φαρμάκων αύξησαν τις τιμές σε περισσότερα από 1.400 φάρμακα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η 46brooklyn, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση τιμολόγησης φαρμάκων που σχετίζεται με την 3 Axis. Πρόκειται για τις περισσότερες αυξήσεις από το 2015.

Η διάμεση αύξηση της τιμής των φαρμάκων ήταν 4,9% πέρυσι, ενώ η μέση αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,4%, σύμφωνα με το 46brooklyn. Και τα δύο στοιχεία είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι φαρμακοβιομηχανίες διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στο 10% ή κάτω – μια πρακτική του κλάδου που ακολουθείται από πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες από τότε που δέχθηκαν πυρά για πάρα πολλές αυξήσεις τιμών στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Antonio Ciaccia, πρόεδρος της 3 Axis, είπε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν επικεντρωθεί στην κυκλοφορία των φαρμάκων τους σε υψηλότερες τιμές λόγω της προσοχής που δίνεται στις ετήσιες αυξήσεις των τιμών.

Περισσότερες τιμές φαρμάκων είναι πιθανό να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου – ιστορικά ο μήνας όπου οι φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Οι αυξήσεις ανά εταιρεία

Μέχρι σήμερα, η Pfizer ανακοίνωσε τις περισσότερες αυξήσεις, με τις τιμές να αυξάνονται σε 89 διαφορετικά φάρμακα και μια επιπλέον αύξηση σε 10 προϊόντα φαρμάκων στο σκέλος της Hospira.

Ακολούθησε η GSK, με προγραμματισμένες αυξήσεις μέχρι στιγμής σε 26 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης σχεδόν 7% στο δημοφιλές εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα Shingrix.

Στο ανοδικό κύμα των τιμών περιλαμβάνονται οι αυξήσεις τιμών 9% στις εξατομικευμένες θεραπείες CAR-T κυττάρων της Bristol Myers Squibb, Abecma και Breyanzi, οι οποίες ήταν ήδη πάνω από 400.000 δολάρια για τις θεραπείες για τον καρκίνο του αίματος.

Οι αυξήσεις της Pfizer περιλαμβάνουν άνοδο κατά 6% στο κόστος του Xeljanz, μιας θεραπείας για αυτοάνοσες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας και κατά 7,9% των αντικαρκινικών φαρμάκων Ibrance και Xalkori.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε ότι οι μέσες τιμές καταλόγου της εταιρείας για φάρμακα και εμβόλια το 2023 είναι πολύ κάτω από τον συνολικό πληθωρισμό περίπου στο 3,6%, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις απαιτούνται για να στηριχθούν οι επενδύσεις στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Η AstraZeneca πρόκειται να αυξήσει τις τιμές κατά 3% στο προϊόν θεραπείας του καρκίνου του αίματος, Calquence, στο μη μικροκυτταρικό φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα, Tagrisso και στο φάρμακο θεραπείας του άσθματος, Fasenra.

«Η AstraZeneca ακολουθούσε πάντα μια προσεκτική προσέγγιση στην τιμολόγηση, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Brendan McEvoy.

Εκτός από σημαντικές επενδύσεις Ε&Α, ο McEvoy είπε ότι η AstraZeneca λαμβάνει υπόψη την κλινική αξία, το μέγεθος του πληθυσμού των ασθενών, τις απαιτήσεις κάλυψης από την κυβέρνηση/πληρωτή, την οικονομική προσιτότητα των ασθενών, τον ανταγωνισμό και άλλες συνθήκες της αγοράς.

Η Sanofi σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές σε 14 από τα φάρμακα ή τα εμβόλιά της.

Εκπρόσωπος της Sanofi είπε ότι οι ενέργειες τιμολόγησης της φαρμακευτικής εταιρείας για το 2023 συνάδουν με την προσέγγισή της στην υπεύθυνη τιμολόγηση, την τήρηση των κυβερνητικών πολιτικών και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες τάσεις στην αγορά.