Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα ότι είναι «απίθανο» ο ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος που καταρρίφθηκε χθες Πέμπτη να εισήλθε από λάθος στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Το Κίεβο προσπαθεί με κάθε μέσο να προκαλέσει μια περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε ο Αλεξάντρ Βόλφοβιτς στη λευκορωσική έκδοση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik. «Ένα παράδειγμα αυτού είναι το πρόσφατο περιστατικό με την καταστροφή του ουκρανικού πυραύλου S-300».

«Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να πιστέψουμε ότι αυτός εισήλθε στον εναέριο χώρο μας κατά λάθος. Φαίνεται ότι κάποιο σχέδιο υλοποιούσαν».

Στην περιφέρεια Μπρεστ

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες ότι η αντιαεροπορική άμυνά του κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 εδάφους αέρος κοντά στο χωριό Χαρμπάτσα στην περιφέρεια Μπρεστ, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Το περιστατικό συνέβη ενώ η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα πυραυλικών επιθέσεων από την αρχή του πολέμου.

Στην καθημερινή του ενημέρωση σήμερα, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 85 πυραυλικές επιθέσεις, 35 αεροπορικές επιδρομές και 63 επιθέσεις από πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

Ένας περιφερειακός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Λευκορωσία είχε υποβαθμίσει χθες το διασυνοριακό επεισόδιο λίγο μετά το συμβάν, λέγοντας: «Δυστυχώς, τέτοια πράγματα συμβαίνουν».

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ για να λάβει επίσημη διαμαρτυρία για το «εξαιρετικά σοβαρό» περιστατικό.

«Προβοκάτσια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό, υπονοώντας ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προβοκάτσια εκ μέρους της Ρωσίας «για να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο».

Η Λευκορωσία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της τον Φεβρουάριο για να εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία από τον Βορρά.

Αν και το Μινσκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, μια έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης του σχηματισμού μιας κοινής ρωσο-λευκορωσικής μονάδας, έχει προκαλέσει φόβους στο Κίεβο και στη Δύση ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει νέα επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ