Διατηρεί τους υψηλούς τους τόνους η Άγκυρα, σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης.

Μετά τις πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανασύρει το casus belli, υποστηρίζοντας  πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει».

Μετά τις πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανασύρει το casus belli, για την περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων. Υποστηρίζει μάλιστα πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει», ενώ δεν παραλείπει να επαναλάβει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Δένδιας για πολεμικές ιαχές Τουρκίας: Οι απειλές δεν μας πτοούν, η Ελλάδα απαντά με επιχειρήματα κι αποφασιστικότητα

Παράλληλα, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, μιλά για παρενοχλήσεις και ανεξέλεγκτες ενέργειες της Ελλάδας και απειλεί πως η Άγκυρα θα ανταποδώσει.

«Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από 6 μίλια»

«Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από 6 μίλια. Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, να ληφθεί σοβαρά υπόψη (σ.σ casus belli). Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας», απείλησε ο Ακάρ και συνέχισε:

«Η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει. Τα νησιά οπλίζονται και πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις. Έχουμε πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο logistics και LNG στην Αλεξανδρούπολη».

«Θα ανταποδώσουμε…»

Διαστρέφοντας την πραγματικότητα, όπως έκανε για το μπαράζ παραβιάσεων από την Άγκυρα, ο Ακάρ, μιλά για ανεξέλεγκτες ενέργειες της Αθήνας και δηλώνει πως η Τουρκία θα ανταποδώσει.

«Δεν θα επιτρέψουμε παρενοχλήσεις. Δεν αφήσαμε καμία από τις παρενοχλήσεις αναπάντητη. Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε και στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το έχουμε ήδη κάνει άλλωστε. Σίγουρα θα ανταποδώσουμε. Η Ελλάδα προβαίνει σε ανεξέλεγκτες ενέργειες», είπε.