Πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφηκαν στην αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, μετά από ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο.

Τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες πραγματικά κόβουν την ανάσα όταν νερά κατέκλυσαν το εμβληματικό αρχαιολογικό μνημείο, αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να απομακρυνθούν.

Υπολογίζεται ότι 1.700 άνθρωποι, τουρίστες και ντόπιοι διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή για την ασφάλειά τους.

Επίσης τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στο Μάαν νότια της Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής.

Σε βίντεο που δόθηκε στα social media, φαίνεται ένα ποτάμι νερού να χύνεται στο φαράγγι στην είσοδο του ναού της Πέτρας, την ώρα που πανικόβλητοι τουρίστες τρέπονται σε φυγή.

Η λαξευμένη πόλη-θαύμα της Ιορδανίας

Η Πέτρα είναι μια πόλη λαξευμένη στους λόφους από ψαμμίτη που περιέχει τους ταφικούς θαλάμους των Ναβατέων, μιας φυλής πλούσιων εμπόρων, ο πολιτισμός των οποίων άκμασε μεταξύ του 200 π.Χ. και του 100 μ.Χ.

Η πόλη χρονολογείται από το 400 π.Χ. περίπου, όταν οι Έλληνες προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτήν στην πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.

Παρόλο που τα ερείπια του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φαίνονται τεράστια, περισσότερο από το 90% είναι θαμμένο κάτω από την άμμο της ερήμου.