Οι δύο πρόσφατες προσχωρήσεις των βουλευτών Αγγελικής Αδαμοπούλου και Φωτεινής Μπακαδήμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλιστα μετά από ανακοίνωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα πυροδότησαν έναν πόλεμο μεταξύ Κουμουνδούρου και ΜέΡΑ25 που επανακαθορίζει τις σχέσεις των δύο πολιτικών χώρων αλλά αλλάζει και κάθε δεδομένο. Οι σκληροί (πολιτικοί) χαρακτηρισμοί από μεριάς του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν άμεσοι και δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω διάλογο.

Εδώ κανείς θα μπορούσε να σημειώσει πως ακόμη κι αν υπήρχε η πιθανότητα σύγκλισης προεκλογικά των δύο κομμάτων, τώρα τούτο το ενδεχόμενο θολώνει ή και απομακρύνεται πιο πολύ και αυτό αφού από μεριάς ΜέΡΑ25 θεωρήθηκε η όλη διπλή κίνηση ως χτύπημα κάτω απ’ τη ζώνη και ξεσήκωσε τη διαμαρτυρία πολλών στελεχών του.

Βαρουφάκης για Μπακαδήμα: «Κάποιοι δεν αντέχουν τις επιθέσεις των ολιγαρχών»

Βέβαια πρέπει να θυμίσουμε πως το ΜέΡΑ25 θέτει και έθετε ως όρους διαλόγου συγκεκριμένα σημεία και χρονικά μια τέτοια διαδικασία τη βλέπει μόνο προεκλογικά. Αρα εκ των πραγμάτων ήδη υπήρχε ένας βαθμός δυσκολίας σε όποια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα βέβαια τα σύννεφα πύκνωσαν κι άλλο πάνω από τις σχέσεις των δύο κομμάτων. «Από την ανακοίνωση της προσχώρησής τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι δύο πρώην βουλεύτριες του ΜέΡΑ25, που πήραν την έδρα με την οποία τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός για να αντιπαλέψουν το δόγμα της ΤΙΝΑ και πήγαν την έδρα αυτή σε ένα κόμμα το οποίο υπηρέτησε καλύτερα από όλα τα μνημονιακά κόμματα αυτό ακριβώς το δόγμα, «ξεχύθηκαν» σε συνεντεύξεις για να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη συνθηκολόγηση, τη φτωχοποίηση και την υποτέλεια», ανέφερε το ΜέΡΑ25 ενώ συμπληρώνει πως «εμείς θα συνεχίσουμε με αυτούς κι αυτές που επιμένουν να παλεύουν για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα και την εξουσία πάση θυσία, όπως οι νέοι συνομιλητές των πρώην βουλευτριών μας που δεν τους ενοχλεί τελικά η συνθηκολόγηση του 2015 και οι «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα γιατί αποτελούν περασμένα, ξεχασμένα!».

Φ. Μπακαδήμα

Α. Αδαμοπούλου

Τι τους χωρίζει

Η βολή κατά ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σε δύο σημεία. Στην προσχώρηση των βουλευτών (χωρίς να παραδώσουν προηγουμένως την έδρα τους, όπως σημειώνουν τα στελέχη του κόμματος Βαρουφάκη) αλλά και στο ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως από μεριάς ΜέΡΑ25 υπενθυμίζουν όσα τους χωρίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή το βασικό: η συνθηκολόγηση του 2015 και το τρίτο μνημόνιο τότε.

Η όλη πάντως εξέλιξη των δύο μεταγραφών των βουλευτών, που δεν σχολιάστηκε από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνον ως ενισχυτική ενός αντιδεξιού μετώπου, κάνει το ΜέΡΑ25 να διατηρεί την αυτόνομη στρατηγική του. Και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συνεχίσει να αλιεύει στις αριστερόστροφες αλλά και κεντρώες δεξαμενές.

Ενδεικτικό πάντως του πολέμου των δύο κομμάτων είναι το επιθετικό τιτίβισμα του Βαρουφάκη με αφορμή και την παρουσίαση του τόμου που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την οικονομία και την κοινωνία, 2015-2019» και που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα (εδώ έκανε χαιρετισμό και ο Αλέξης Τσίπρας). Οπως λένε στελέχη του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταθέσει εδώ και καιρό τη δική του εκδοχή για το πρώτο εξάμηνο του 215 και αυτή ακριβώς η εκδοχή δεν είναι καθόλου κολακευτική για τους τέως συντρόφους του (εξάλλου το βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» έχει γίνει και διεθνής ταινία από τον Κώστα Γαβρά).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ