Ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης βρέθηκε η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με ή χωρίς όρους.

Η απόφαση σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναμένεται αργά το απόγευμα, ενώ όπως επανέλαβε ο ίδιος η «κ. Καϊλή είναι αθώα».

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ.

Η Εύα Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση» και προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Ώρα μηδέν για την Εύα Καϊλή: Δύσκολα τα πράγματα λένε οι δικηγόροι – Με 4 επιχειρήματα στον ανακριτή – «Ανησυχεί για την κόρη της»

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα από την πρωτεύουσα του Βελγίου, τα μηνύματα ως τώρα δεν είναι θετικά σε μία υπόθεση που χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη».

Ουσιαστικά το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει αν η κ. Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία και να αποφασίσει το τι θα συμβεί από εδώ και έπειτα.

Ντυμένος με ειδική ενδυμασία ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Λίγο πριν τις 10 στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου μπήκαν οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, φορώντας τις χαρακτηριστικές τηβέννους που προβλέπονται για τη διαδικασία.

«Όπως σας είπαμε και στα Γαλλικά, η διαδικασία είναι απόρρητη, δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία, το απόγευμα θα βγει η απόφαση. Τα είπαμε όλα μας τα επιχειρήματα: η κ. Καϊλή ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί, η κ. Καϊλή είναι αθώα» είπε χαρακτηριστικά στα ελληνικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Ζητήσαμε η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι» είπε ο κ. Ριζόπουλος, παίρνοντας τον λόγο. Ο κ. Ριζόπουλος αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις και έστρεψε το ενδιαφέρον στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αργότερα σήμερα.

Οι δικηγόροι ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να ισχυρίζεται ότι:

  • δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της,
  • δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες,
  • δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και
  • δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Παράλληλα με εμφατικότητα τονίστηκε η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της.

Οι συνήγοροί της δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς αυτό που τίθεται επί τάπητος από τους δικαστές σήμερα είναι κατά πόσο η Εύα Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Όπως λένε ούτε το ένα μπορεί να κάνει, ούτε το άλλο, οπότε τα καθαρά νομικά κριτήρια κατά τα λεγόμενα του κ. Δημητρακόπουλου είναι ισχυρά για να αφεθεί ελεύθερη. Εντούτοις δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς την έκβαση, καθώς υπεισέρχεται και η παράμετρος “ομοσπονδιακός Εισαγγελέας” ο οποίος έχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην όποια απόφαση εντός 24 ωρών.

«Τα χρήματα ήταν του Παντσέρι»

«Τα χρήματα ήταν του Παντσέρι. Δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο αυτά τα χρήματα στη βαλίτσα» φέρεται να έχει δηλώσει στις Αρχές η Εύα Καϊλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Il fatto Quotidiano».

Η ίδια τόνισε επίσης, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παντσέρι είχε φέρει μετρητά στο σπίτι όπου έμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. «Πριν από τον κοροναϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε και τα πήρε. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στις Αρχές.

«Ο λόγος;», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου. Ήταν ο σύντροφος που «κρατούσε κάτι γι’ αυτόν» και ίσως «και για το σημερινό αφεντικό του Αντόνιο Κοτσολίνο». Αυτά φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατέληξε να συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τις μίζες στην ΕΕ, μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ή μάλλον εξαιτίας του συντρόφου της. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

«Η Καϊλή εμπιστεύτηκε τον Τζόρτζι, αλλά αυτός την πρόδωσε», δήλωσε ο δικηγόρος της μετά το τέλος της 4ωρης συνάντησής τους χθες στις φυλακές Χάρεν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με τις ομολογίες της Καϊλή «δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».

«Τιμωρήθηκε για την αλαζονεία της»

«Η Εύα Καϊλή τιμωρήθηκε για την αλαζονεία της» σχολίασε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος.

«Η σύλληψη της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή με κατηγορίες για διαφθορά χαρακτηρίζεται ως πλήγμα στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων και blockchain» αναφέρει το CoinTelegraph και συνοδεύει το άρθρο με το συγκεκριμένο σκίτσο.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο

Δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκία που διενεργούνται και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός της Ευας Καϊλή και του συντρόφου της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Το πόρισμα της Αρχής μετά τη δέσμευση έχει ήδη διαβιβαστεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα.