Σε «πόλεμο» που περιέχει και στοιχεία υπερβολής εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα, με τα δίκτυα νέας γενιάς να αποτελούν πλέον το νέο Ελντοράντο για τις εταιρείες των τηλεπικοινωνιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχέδια όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (παραδοσιακών και καινούργιων) προβλέπουν αθροιστικά την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών που θα καλύψουν μέχρι το 2027 πάνω από 10 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, όταν σήμερα οι σταθερές συνδέσεις δεν ξεπερνούν τα 4,9 εκατ. σε όλη τη χώρα!

Οι εταιρείες – η μία μετά την άλλη – παρουσιάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια, χωρίς ωστόσο να αιτιολογούν από πού θα προκύψει η σχεδόν διπλάσια ζήτηση, σε σχέση με σήμερα, για συνδέσεις οπτικών ινών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γραμμές πρόσβασης σταθερής τηλεφωνίας που μπορούν να μεταβληθούν σε συνδέσεις οπτικών ινών ανήλθαν στο τέλος του 2021 σε 4.859.182, με τη διείσδυση να φτάνει στο 45,3% του πληθυσμού.

Οι οπτικές ίνες είναι το νέο… πεδίο, στο οποίο τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων για την υλοποίηση επενδύσεων, εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα. Από την άλλη, οι οπτικές ίνες είναι ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κατέχοντας την 22η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη. Συνολικά στην Ελλάδα σήμερα οι συνδρομητές όλων των παρόχων με υπηρεσία οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) δεν ξεπερνούν τις 160 χιλιάδες.

Cosmote

Ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκησή του έως το τέλος της χρονιάς, πρόσβαση σε 1 Gbps θα έχουν περίπου 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια! Στο τέλος Ιουνίου ο ΟΤΕ είχε εγκαταστήσει 674 χιλιάδες γραμμές FTTH, ενώ οι συνδρομητές του που είχαν συνδεθεί με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ταχύτητες, 100 και 200 Mbps, ήταν περίπου 92 χιλιάδες.

Nova

Πρόσφατα, η Nova ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού προγράμματος, ανακοινώθηκε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα είναι διαθέσιμες 1,6 εκατ. γραμμές οπτικών ινών σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες.

Vodafone

Επενδυτικό πλάνο για οπτικές ίνες έχει ανακοινώσει και η Vodafone, το οποίο προβλέπει επενδύσεις  600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών, με στόχο τις 850.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα-καφάο) μέσα στην ερχόμενη διετία.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) περίπου 680 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πιλοτικό πρόγραμμά της με περίπου 15 χιλιάδες συνδέσεις ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες. Στη συνέχεια θα ολοκληρώσει 440 χιλιάδες συνδέσεις σε 13 δήμους μέχρι το τέλος του 2023, για να φθάσει στα 3 εκατ. συνδέσεις το 2026.

Inalan

H πρόσφατη είσοδος του καναδικού fund, Fiera Infrastructure, στην εταιρεία Inalan που ιδρύθηκε το 2014 και δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, στόχο έχει την κάλυψη με οπτικές ίνες 1,6 εκατ. νοικοκυριών μέσα στα επόμενα χρόνια.