Δικαίωση για τον Ζακ Κωστόπουλο ζητάει η οικογένειά του, φτάνοντας μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο ώστε να εξεταστεί η υπόθεση αμερόληπτα.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ κρίθηκαν αθώοι, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την υπόθεση του Ζακ.

Ζακ Κωστόπουλος: Εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο ο καταδικασμένος μεσίτης

Η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου σε αίτησή της προς το Ευρωκοινοβούλιο εφιστά την προσοχή για τη δολοφονία του γιου της κάνοντας μάλιστα αναφορά σε σχετικό βίντεο που δείχνει τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο τέσσερις αστυνομικοί και δύο πολίτες συμπεριφέρονταν στον γιο της κλωτσώντας, χτυπώντας, σέρνοντάς τον στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνος αιμορραγούσε, ασφυκτιούσε και χρειαζόταν απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια.

Η αστυνομική βία

«Του έβαλαν tie wrap τόσο σφιχτά που οι διασώστες δεν μπόρεσαν να τα κόψουν και δεν έγινε καμία προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή», αναφέρει στην αίτησή της.

Προσθέτει ότι τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της προκάλεσαν το θάνατό του, ενώ καταγγέλλει ότι όλοι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν και ότι η αστυνομική βία και η άσκοπη χρήση βίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα.

Η αίτηση υποστηρίχτηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και υπερψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία των εισηγητών των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew). Mέχρι στιγμής, η αίτηση (αρ. 0605/2022) συγκεντρώνει 157 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών και παραμένει ανοιχτή σε δηλώσεις υποστήριξης.

Στις 20 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν οι δυο πολίτες, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, που καταδικάστηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δέκα χρόνια φυλακή ο καθένας χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.