Την στέρεη άποψή του για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών, το 2016, με τους όρους του οποίου για τέσσερις άδειες ήταν και ο ίδιος απολύτως σύμφωνος, διατύπωσε στη διάρκεια της κατάθεσής του ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης εξετάστηκε ως μάρτυρας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο Β. Μαρινάκης χαρακτήρισε «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη» την επιλογή της κυβέρνησης, μέσω του Χρ. Καλογρίτσα, να δημιουργήσει ελεγχόμενο από την ίδια τηλεοπτικό σταθμό, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν διαπίστωσε καμία παρανομία ή παρατυπία στη διενέργεια του επίμαχου διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος προσωπικά.

«Ήταν σωστό να έχουμε στην Ελλάδα τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, γιατί θα ήταν βιώσιμοι και θα ήταν σωστό να ξεκινήσουν να πληρώνουν στη χώρα μας ένα τίμημα για την τηλεοπτική συχνότητα», είπε από την αρχή κιόλας της κατάθεσής του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εκφράζοντας την άποψη ότι «σωστά έπραξε η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα για την απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθμού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι απόλυτα σύμφωνο τον βρήκε και το επόμενο στάδιο στο πλαίσιο του οποίου ζητήθηκε από τους τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών να καταβάλουν άμεσα την πρώτη δόση για την απόκτηση των αδειών αυτών.

«Δεν ήταν κάποια χάρη. Ήταν νορμάλ να ζητήσουν η πληρωμή να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Και το έπραξα αυτό την πρώτη κιόλας μέρα. Ήταν σωστή σκέψη για να δείξουν ότι αμέσως μετά το πέρας του διαγωνισμού γίνεται η πληρωμή και όλα βαίνουν καλώς, μέσα στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια και όλη η διαδικασία δουλεύει πολύ σωστά».

Στη συνέχεια ο Β. Μαρινάκης φώτισε το παρασκήνιο της συνάντησής του με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, Χρ. Καλογρίτσα, μετά από σχετικό αίτημα του Ν. Παππά να κανονιστεί το εν λόγω ραντεβού.

Πρόεδρος: Έχετε δώσει μία συνέντευξη και είπατε ότι εκτός από αυτό, δηλαδή την άμεση πληρωμή της πρώτης δόσης, ο Ν. Παππάς σας ζήτησε και μία άλλη χάρη.

Β. Μαρινάκης: Μου ζήτησαν να συναντηθώ με τον Χρήστο Καλογρίτσα, τον οποίο δεν γνώριζα, για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση. Έκλεισε το ραντεβού ο Ν. Παππάς μαζί μου και ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου.

Το ποσό της πρώτη δόσης μου ζητήθηκε να το δώσω ως δάνειο.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί σας ζητούσε κάτι τέτοιο;

Β. Μαρινάκης: Ο κ. Παππάς, ο κ. Τσίπρας, οι επικεφαλής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν το Καλογρίτσα να αποκτήσει μία συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη, να… τρέξει το σταθμό για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν το θεωρώ σωστό σε μία Δημοκρατία.

Μία κυβέρνηση, ή ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός αν, όπως στο παρελθόν, που ήταν γνωστό σε όλους ότι το ΚΚΕ είχε δικό του ραδιοφωνικό σταθμό και ήξερε όλος κόσμος ότι ο σταθμός και η εφημερίδα ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα.

Πρόεδρος:  Τι σας είπε ο  κ. Καλογρίτσας;

Β. Μαρινάκης: Ήρθε στο γραφείο μου κατόπιν επικοινωνίας μου με τον Νίκο Παππά, μου εξέφρασε την επιθυμία τη δική του και της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού.

Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και θα μπορούσε να δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους καναλάρχες και θεώρησα ότι δεν έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Γιατί δεν το… ξεκόψατε από την αρχή αυτό στον πρώην υπουργό;

Β. Μαρινάκης: Από τη στιγμή που μου ζήτησε να τον δω και να τον βοηθήσω θεώρησα σωστό να τον δω και να τον ακούσω. Από ευγένεια τον βλέπεις τον άνθρωπο…

Του απάντησα αμέσως. Η κουβέντα μας ήταν σύντομη. Ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του, Θεωρώ ότι πιέστηκε. Πιο πολύ το έκανε γι’ αυτούς και λιγότερο για τον εαυτό του. Η κουβέντα μας δεν επεκτάθηκε στην επόμενη δόση και τα έξοδα λειτουργίας του σταθμού.

Πρόεδρος: Μετά από όσα ζήσατε, αφού όπως λέτε ο Ν. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργηθεί το κανάλι, γιατί δεν βοήθησε τον κατηγορούμενο Χρ. Καλογρίτσα;

Β. Μαρινάκης: Προσπάθησε με τις σχέσεις που είχε να τον βοηθήσει. Προσπάθησε να μιλήσει με τον κ. Μαρινάκη, τον Κοντομηνά να τον βοηθήσει. Στο τέλος της διαδικασίας υπήρξαν ορισμένες δηλώσεις από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, όπως ο κ. Σαββίδης ο οποίος έκανε μία περίεργη δήλωση, ότι είχε πάει στη διαδικασία σαν «λαγός» για να αυξηθεί το τίμημα. Για την κυβέρνηση δεν είχε και μεγάλη διαφορά, γιατί και ο κ. Σαββίδης ήταν πολιτικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί δεν κατήγγειλε όλα αυτά τα πραγματικά περιστατικά απάντησε: «Δεν ήταν κάτι που θεώρησα ότι πρέπει να καταγγείλω την επόμενη μέρα, μετά το διαγωνισμό.

Δεν είδα κάποιο έγκλημα. Ηθικά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση θα πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες …

Δεν θεώρησα ότι είχα υποχρέωση να καταγγείλω την επόμενη μέρα».

Όταν ρωτήθηκε από τον αναπληρωματικό εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρη Ασπογέρακα «αν ο Χρ. Καλογρίτσας πήγε μόνος του στο ραντεβού ή είχε επιχειρηματικό πλάνο», ο Β. Μαρινάκης  απάντησε: «Ρωτήσετε τον Χρ. Καλογρίτσα. Η δική μου άποψη είναι ότι δέχθηκε πιέσεις ή υποδείξεις για να κατέβει στο διαγωνισμό και να τον βοηθήσουν να βρει τα κεφάλαια».

Κατάθεση Φουρλεμάδη – Παπαχρήστου

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο σημερινός γενικός διευθυντής της Alet Ego, Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος το επίδικο χρονικό διάστημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κατείχε την ίδια θέση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας η έγνοια του Δημήτρη Κοντομηνά, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha «με χίλιους εργαζόμενους ήταν ότι ο σταθμός θα έμενε απλώς ένα κουφάρι, εάν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός».

Όταν ο Alpha δεν πήρε άδεια πρόσθεσε ο κ. Φουρλεμάδης, άρχισε ο Κοντομηνάς να ψάχνει να βρει κάποιον που είχε άδεια. «Μου είπε: θα δεις τον Καλογρίτσα. Εγώ δεν θα έρθω. Τον είδα, συζητήσαμε κάποιο μετοχικό σχήμα. Ζητούσε το 51%, το δελτίο ειδήσεων και μια πρωινή εκπομπή. Μετά ήρθε ο Κοντομηνάς και μείναν οι δυο τους»  .

Η χθεσινή διαδικασία, η τελευταία για το 2022, έκλεισε με την εξέταση του αρθρογράφου των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου. «Η διαδικασία ήταν άλλοθι για να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ το τηλεοπτικό τοπίο . Ο διαγωνισμό  ήταν σωστός. Έπρεπε να τεθεί πλαίσιο λειτουργίας και τα κανάλια να πληρώνουν τις συχνότητες που είναι δημόσιο αγαθό. Από κει και πέρα όμως το ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτές τις τέσσερις άδειες προσπάθησε να έχει ένα από αυτές. Προσπάθησε να δοθεί αρχικά στον Καλογρίτσα και μετά στο Σαββίδη».

Και πρόσθεσε πως « ο Χρ. Καλογρίτσας είχε προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βοηθήθηκε να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής μίας εκ των τεσσάρων αδειών . Ο Ν. Παππάς ήταν ο μαέστρος που κρατούσε την μπαγκέτα».