Η απειλή των ακροδεξιών, διασυνοριακών διαδικτυακών κοινοτήτων που εξαπολύουν επιθέσεις αυξάνεται, προειδοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία. Προχώρησε στην ανακοίνωση με αφορμή επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκαν περισσότερα από 800 παραδείγματα βίαιου ή «τρομοκρατικού» περιεχομένου.

Δύο πρόσφατες επιθέσεις, μία στις ΗΠΑ και η δεύτερη στη Σλοβακία, με δράστες ενόπλους προερχόμενους κατά τα φαινόμενα από την ακροδεξιά, «δείχνουν εμφανώς μια ανησυχητική αύξηση των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών της άκρας δεξιάς σε παγκόσμια κλίμακα» ανέφερε η Europol.

«Οι δράστες αυτών των επιθέσεων ανήκαν σε διασυνοριακές, διαδικτυακές κοινότητες και εμπνεύστηκαν από άλλους βίαιους και τρομοκράτες εξτρεμιστές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ημέρα δράσης» από την Europol στο διαδίκτυο

Η Europol και οι δυνάμεις ασφαλείας 13 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη μια «ημέρα δράσης» για τον εντοπισμό εξτρεμιστικού και βίαιου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αφορούσε κυρίως απευθείας μεταδόσεις, μανιφέστα, ανάληψη ευθύνης και πανηγυρισμούς για επιθέσεις. Η επιχείρηση οδήγησε στον εντοπισμό 831 παραδειγμάτων σε 34 πλατφόρμες. «Η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι σε συνεχή άνοδο», τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Europol έφερε ως παραδείγματα δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ενδέχεται να συνδέονται με διαδικτυακό περιεχόμενο. Η πρώτη ήταν η σφαγή δέκα Αφροαμερικανών από τον υπέρμαχο της λευκής φυλής Πέιτον Γκέντρον στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Μάιο. Η δεύτερη έγινε στην Μπρατισλάβα με δράστη έναν «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο», γιο ενός στελέχους ενός ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος σκότωσε δύο άνδρες έξω από γκέι μπαρ, τον Οκτώβριο.

Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η διαδικτυακή προπαγάνδα στη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε η Europol.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς βίας στην Ευρώπη είναι η σύλληψη των 25 συνωμοτών στη Γερμανία, στις αρχές του μήνα. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» σκόπευε να ανατρέψει βίαια το πολίτευμα και να εγκαταστήσει μια δική της κυβέρνηση. Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι είχαν εμπνευστεί από διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας και κυρίως τη θεωρία QAnon.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ