Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από το γραφείο του δημάρχου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή, εάν οριστικοποιηθεί, σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κινδυνεύει τεθεί εκτός πολιτικής ζωής της Τουρκίας για τέσσερα χρόνια, να εκπέσει του αξιώματός του και να μην μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του.

Διαβάστε επίσης: Ιμάμογλου: Ξεκινά και πάλι η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης – Κινδυνεύει να αποκλειστεί από την πολιτική ζωή

Ο κ. Ιμάμογλου κινδυνεύει να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ σε δηλώσεις του πριν από την απόφαση του δικαστηρίου κατήγγειλε την «πολιτική δίκη» για «προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου», υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση –«ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα»– θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

Μετά την απόφαση ο κ. Πολάτ είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη.

Έκκληση στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου νωρίτερα απηύθυνε έκκληση στον λαό της Κωνσταντινούπολης να συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο προς υποστήριξή του.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το δικαστήριο αυτό είναι το σπίτι 16 εκατομμυρίων πολιτών της πόλης. Η Κωνσταντινούπολη και η Τουρκία θα σταθούν πίσω από τη βούλησή τους σήμερα, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Ανεξάρτητα από την απόφαση, καλώ όλους έξω από το δικαστικό μέγαρο στις 16.00 για να δείξουμε τη χαρά και τη βούλησή μας».

Ο ανερχόμενος πολιτικός

Ο Ιμάμογλου θεωρείται από πολλούς ο ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής από όταν εξελέγη το 2019.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, θεωρούνταν από πολλούς ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.