Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση σκανδάλου Qatar Gate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το οποίο έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η Εύα Καϊλή, η περιουσία της οποίας δεσμεύτηκε στην Ελλάδα, προφυλακίστηκε την Κυριακή από τον δικαστή που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη σε ακρόαση ενώπιον δικαστή στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Διαβάστε επίσης: Βασίλειο της διαφθοράς η Ελλάδα – Σοκάρει νέα έρευνα

Η ίδια, μέσα από τις φυλακές που βρίσκεται, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη θέση της -μέσω του δικηγόρου της- αναφορικά με τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι βελγικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: Πόσο θα διαρκέσει η προφυλάκιση της Καϊλή

Δηλώνει αθώα

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι δεν έχει εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. «Ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Στο παιδικό δωμάτιο βρέθηκαν 150.000 ευρώ

«Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κ. Μαγδαλένα Καϊλή» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος στο Open.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Διαβάστε επίσης: Τι ποινές αντιμετωπίζουν Εύα Καϊλή κι όσοι άλλοι εμπλέκονται στο Qatar Gate

Αναλυτικά όσα είπε

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν την Καϊλή από την Ευρωομάδα

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την διαγραφή της Εύας Καϊλή. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έρχεται μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Εξάλλου, αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία έγινε η προσαγωγή της κυρίας Καϊλή προς ανάκριση από τις βελγικές αρχές. Παράλληλα, το S&D ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές» αναφέρει το S&D.