Η Άγκυρα πέρα από ένα εκτεταμένο πρόβλημα στα χρηματοοικονομικά, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την ακρίβεια, με τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ να έχει πάρει την ανιούσα.  Η Μεράλ Ακσενέρ έχει συνηθίσει με ένα παραστατικό τρόπο να αναδεικνύει διάφορα προβλήματα στην Τουρκία.

Αυτό έκανε και πρόσφατα, όταν πήρε ντομάτες, πατάτες και μήλα μέσα στο τούρκικο κοινοβούλιο. Τόνισε ότι οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα στην Τουρκία φτάνουν μέχρι και το 247%. «Κύριε Ερντογάν, πόσο σε άλλαξε το παλάτι» είπε η Ακσενέρ και πρόσθεσε: «Έχεις ξεχάσει τι θα πει να πεινάει κάποιος».

Διαβάστε επίσης:  «Το Τραπέζι των Εξι» – Η τουρκική αντιπολίτευση παρουσίασε την μετα-Ερντογάν εποχή

Τι ανέφερε η Ακσενέρ

Η Ακσενέρ δήλωσε: «Ένα λίτρο γάλα τον Νοέμβριο του 2021 κόστιζε 7,13 λίρες, σήμερα η τιμή του έχει φτάσει τις 15,5 λίρες. Το ποσοστό αύξησης είναι 117,4%. Ένα κιλό ντομάτες ήταν 7,36 λίρες, σήμερα η τιμή τους έφτασε στις 19,9 λίρες, δηλαδή η αυξηση σε ένα έτος έφτασε το 170,3%.

Ένα κιλό μήλα κόστιζαν πέρυσι 5,38 λίρες, φέτος 14,9 λίρες, η τιμή τους αυξήθηκε 177%. Η τιμή ενός κιλού ζάχαρης αυξήθηκε 247,4%. Κάποια παιδιά κοιμούνται νηστικά. Οι μητέρες τους, επειδή δεν μπορούν να τους δώσουν λίγο φαγητό να τους μαγειρέψουν κάτι τα βράδια, κλαίνε. Κύριε Ερντογάν τι έχεις πάθει; Πόσο σε άλλαξε το παλάτι».

Το μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Οι ΗΠΑ είναι αυστηρά αντίθετες σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Συρία» δήλωσε ο Όστιν στον Ακάρ και κάλεσε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές «γιατί κινδυνεύουν οι στρατιώτες μας».

Αναλυτικά, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εξέφρασε στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τη «σθεναρή αντίθεσή του» σε νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ομόλογό του, ο κ. Όστιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ακόμη, «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία», ιδίως «τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές» της Τουρκίας, «κάποιες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το ΙΚ» (σ.σ. η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος). Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε να προτιμηθεί η «αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στο ενδεχόμενο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.