Στην δημοσκόπηση της GPO (Star), ένα στοιχείο κεντρίζει το ενδιαφέρον: στην ερώτηση αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με απλή αναλογική, το 49,8% απαντάει πως προτιμάει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτή η επιλογή για το ΠΑΣΟΚ είναι δίκοπο μαχαίρι -αφενός αναδεικνύει πως λόγω ποσοστού το κόμμα έχει για πολλούς ψηφοφόρους τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αφετέρου όμως το κοινό στο οποίο απευθύνεται διεκδικείται, με διαφορετικούς τρόπους, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να ξεφύγει από την πίεση που αναπόφευκτα θα υποστεί όσο πιο κοντά έρχεται η κάλπη, η Χαριλάου Τρικούπη έχει επιλέξει την προγραμματική αντιπολίτευση -με θεσμική κριτική σε θέματα όπως οι παρακολουθήσεις και αντιπροτάσεις σε ζητήματα που αφορούν την ζωή των πολιτών, ώστε να αποτελέσει «θετική επιλογή» απέναντι στην τοξικότητα που τα κεντροαριστερά στελέχη θεωρούν πως καλλιεργείται από το ύφος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης: Πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος, υπήρχε ένα ισχυρά οργανωμένο παρακράτος

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει το μετριοπαθές μεν, κεντροαριστερό, δε, κοινό στο οποίο απευθύνεται -και αυτό φάνηκε τόσο στην θεματική εκδήλωση για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για την δημόσια υγεία, όσο και στον χειρισμό των παρακολουθήσεων.

Δέσμη προτάσεων για την ακρίβεια

Η ίδια τακτική θα γίνει εμφανής και απόψε στο Κάραβελ, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να περιγράψει μια πλήρη δέσμη προτάσεων που αφορούν όλους τους τομείς της καθημερινότητας που έχουν πληγεί από την ακρίβεια.

Για το ενεργειακό, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας και παροχή φορολογικών κινήτρων για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά.

Μια από τις προτάσεις που αποτυπώνουν μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος είναι αυτή για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, αλλά και ιδιωτών, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και η ενίσχυση των υποδομών -τόσο σε δίκτυα μεταφοράς, όσο και σε δίκτυα διανομής και αποθήκευσης ενέργειας.

Στο πλαίσιο της προστασίας των χαμηλόμισθων και των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ο Ανδρουλάκης αναμένεται να αναφερθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στο μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης -όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Έμφαση στην στεγαστική πολιτική

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην στεγαστική πολιτική, για την διαμόρφωση της οποίας ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε και επαφές στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αναφερθεί σε δεξαμενή 30.000 κατοικιών, οι οποίες, με χαμηλό ενοίκιο, θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. με χρηματοδότηση κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης -μια πρόταση σε αντίθεση με την δανειοληπτική πολιτική που προωθεί η ΝΔ, και την οποία έχουν επικρίνει από την Χαριλάου Τρικούπη.

Στην στεγαστική πολιτική περιλαμβάνεται το πρόγραμμα κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και επιπλέον ενίσχυση για το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης στους μη προνομιούχους.

Για την ευρύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ήδη προτείνει να δίνεται δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του ακινήτου του από τον δανειολήπτη, προτού αυτό πουληθεί από τις τράπεζες στα funds, να καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, καθώς επίσης να ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις -με ειδική παράμετρο για τους αγρότες.