Εμβληματικό νησί για την αγροτική οικονομία της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς τη Νάξο, η οποία, όπως είπε, με τα άριστα σε ποιότητα προϊόντα της κάνει τη χώρα μας γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Σε δίωρη σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Νάξου ο κ. Γεωργαντάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αγρότες, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνει το ΥΠΑΑΤ.

Διαβάστε επίσης: Αγρότες: Ετοιμάζονται για μπλόκα στον E-65 οι Θεσσαλοί αγρότες

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου η ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού και μάλιστα ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο- θα επισκεφθεί και πάλι τη Νάξο προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών στο Φράγμα αλλά και να προχωρήσει στην προκήρυξη της μελέτης για τα αρδευτικά δίκτυα.

Απαντώντας σε παρεμβάσεις αγροτών και εκπροσώπων φορέων ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι χρειάζεται ενίσχυση το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά, ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη διασφάλιση της προέλευσης και της ποιότητας των προϊόντων, υπενθύμισε την εξαγγελία ειδικού προγράμματος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 75.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων μελισσοκομίας,  και τόνισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών.  Σε παρέμβαση για τα σχέδια βόσκησης ανακοίνωσε ότι στις Περιφέρειες που αδυνατούν να τα ολοκληρώσουν έως 10 Δεκεμβρίου, την ευθύνη ολοκλήρωσης θα την αναλάβει το ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στο Πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ, προβλέπεται επιδότηση αγοράς όμορης γης για αγροτική χρήση.

Σε παρέμβαση για το Leader σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στα 236 εκατ ευρώ και το 40% της δαπάνης αφορά δημόσια έργα και κάλεσε τους εκπροσώπους των δήμων να το αξιοποιήσουν. Παράλληλα είπε ότι με το πρόγραμμα οδοποιίας του ΠΑΑ διοχετεύθηκαν 114 εκατ. ευρώ στην αγροτική οδοποιία και σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη δαπάνη προς την κατεύθυνση αυτή μέσω νέου προγράμματος.

Τέλος, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΠΑΑ για δημιουργία οινοποιείων, δεδομένου ότι στο- νησί δεν υπάρχει ακόμα κανένα οινοποιείο παρότι δραστηριοποιούνται περί τους 3.000 αμπελοκαλλιεργητές με παραγωγή άνω των 3.500 τόνων.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε το Φιλώτι στο οποίο είχε συνάντηση με κτηνοτρόφους. Συζήτησε μαζί τους επί μακρόν, ενώ το βασικό τους αίτημα ήταν η ενίσχυση των αγροτικών υποδομών και η μείωση του κόστους παραγωγής, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.