Οι συνταξιούχοι θα λάβουν την αύξηση 7,75% στο τέλος Ιανουαρίου, η οποία αναπροσαρμόζει τις εξής συντάξεις: εθνική, ανταποδοτική, αναπηρική, προσωρινή και χηρείας.

Από στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ προέκυψε ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς, μέσω των λογιστικών συμψηφισμών, το 88% θα πάρει αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μόνο μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια. Ετσι:

n Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ. Οσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση.

n Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Εντοπισμός της προσωπικής διαφοράς

Οσον αφορά τον εντοπισμό της προσωπικής διαφοράς, με λίγα κλικ μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν την προσωπική διαφορά στη σύνταξή τους και εάν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2023.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία για τη έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης.

ΒΗΜΑ 1: Επίσκεψη της ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στο www.efka.gov.gr

ΒΗΜΑ 2: Κλικ στον τίτλο «Συνταξιούχοι».

ΒΗΜΑ 3: Κλικ στην επιλογή «εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

ΒΗΜΑ 4: Κλικ στην επιλογή «Είσοδος στην υπηρεσία».

ΒΗΜΑ 5: Κλικ στο «Συνέχεια στο taxisnet». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.

ΒΗΜΑ 6: Κλικ στο «Σύνδεση».

ΒΗΜΑ 7: «Συνέχεια» και «Αποστολή». Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ο ΑΦΜ. Ωστόσο δεν εμφανίζεται ο ΑΜΚΑ. Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ.

ΒΗΜΑ 8: Κλικ στην επιλογή «Είσοδος». Βγαίνει η σελίδα που έχει τα στοιχεία του συνταξιούχου και το συνολικό πληρωτέο ποσό, όπου αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.

ΒΗΜΑ 9: Κλικ στο «Ενημερωτικά σημειώματα Συντάξεων». Στο σημείο αυτό, επιλέγουμε το 2022 για «Το έτος πληρωμής» και τον Μάιο για το «μήνας πληρωμής».

ΒΗΜΑ 10: Κλικ στο «αναζήτηση» και μετά στο «Εκτύπωση», «Εκτέλεση» και «ΟΚ».

Τώρα πλέον οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν το εκκαθαριστικό. Σε αυτό φαίνεται η σύνταξη πριν από τις περικοπές – η μία στήλη είναι ο νόμος Κατρούγκαλου και η άλλη η στήλη ο νόμος Βρούτση. Κάτω φαίνεται η «Συνολική Προσωπική Διαφορά».

Πώς διαβάζεται

Οσοι δουν στην έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης:

1 Μεγάλη «Συνολική Προσωπική Διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δουν οι συνταξιούχοι άμεσα τις αυξήσεις. Οι αυξήσεις αυτές μειώνουν σιγά σιγά την προσωπική διαφορά ούτως ώστε κάποια να μηδενιστεί – α γίνει αρνητική. Και μετά οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο ΑΤΜ.

2«Αρνητική Συνολική Προσωπική Διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα δει από 1/1/2023 κανονική αύξηση στο ΑΤΜ του.

3«Χωρίς προσωπική διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα πάρει κανονικά αύξηση διότι έχει γίνει ο επανυπολογισμός με τον νόμο Κατρούγκαλο και Βρούτση και προέκυψε ότι δεν υπάρχει καθόλου προσωπική διαφορά.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης. Λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε 1.104 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 946 ευρώ + 158 ευρώ προσωπική διαφορά. Η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75% και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 72,44 ευρώ, χωρίς να μεταβληθεί το μηνιαίο εισόδημά του.