Ο Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, καθώς πλέον η θητεία του έληξε. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι είναι ένα όργανο στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ΕΕ.  Η εκλογή του νέου προέδρου, για μια θητεία 2,5 ετών, αναμένεται στην επόμενη συνεδρίασή του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Ο Ντόνοχιου, 48 ετών, κατέχει αυτό το αξίωμα από τον Ιούλιο του 2020.

«Μόνο ένας υπουργός έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη θητεία της προεδρίας του Eurogroup: ο Πασκάλ Ντόνοχιου, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και νυν πρόεδρος του Eurogroup», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργάνου.

Οι υποψήφιοι και η διαδικασία

Μόνο ένας υπουργός έχει υποβάλει την υποψηφιότητά του για την επόμενη θητεία της Προεδρίας του Eurogroup: Ο νυν πρόεδρος του Eurogroup. Το Eurogroup αναμένεται να εκλέξει τον Πρόεδρό του στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 10 ψήφους από τις 19) των υπουργών της Ευρωομάδας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης για την Ευρωομάδα. Η θητεία του Προέδρου θα αρχίσει στις 13 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει 2,5 έτη.

Λίγα λόγια για το Eurogroup

Η Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο στο οποίο οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την κοινή χρήση του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος. Επικεντρώνεται στον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Συνήθως συνεδριάζει μία φορά το μήνα, την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση της Eurogroup πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στο Λουξεμβούργο. Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωομάδας ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τον διαδέχθηκαν οι Γκερούντ Ντάισεμπλουμ, Μάριο Σεντένο και Πασκάλ Ντόναχιου.