Για τα όσα βίωσε ως τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου», τις απειλές και την αντιμετώπιση που είχε όταν προχώρησε σε άμβλωση μίλησε η 20χρονη σήμερα Ευγενία, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Όπως είπε μιλώντας ζωντανά στο Live News, στην «Κιβωτό του Κόσμου» βρέθηκε σε ηλικία 9 ετών, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των γονιών της. «Μας είπαν ότι θα πάμε σε ένα μέρος που δεν θα είναι ίδρυμα, θα είναι σαν το σπίτι μας» σημείωσε για όσα άκουσε εκείνη και τα τρία αδέλφια της.

Βάφτιζαν την τιμωρία… συνέπεια

«Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» ανέφερε η Ευγενία.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έλειψε τίποτα, αλλά αυτό που δεν εξηγούνταν ήταν οι συμπεριφορές κάποιων παιδαγωγών. Έβαζαν τιμωρία τα παιδιά στην απομόνωση, που είναι ότι χειρότερο για ένα παιδί να μένει μόνο του» συμπλήρωσε η Ευγενία, εξηγώντας ότι είχαν ονομάσει την τιμωρία ως «συνέπεια».

Μιλώντας για τον πατέρα Αντώνιο, υπογράμμισε ότι προσωπικά της είχε φερθεί με τον καλύτερο τρόπο, όπως και σε άλλα παιδιά. «Τον ευχαριστώ και τον στηρίζω, μπορεί να μην γνώριζε κάποια πράγματα που συνέβαιναν στην Κιβωτό, αλλά η αλήθεια θα αποδειχθεί» πρόσθεσε.

Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα.

«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

Την χώρισαν από τα αδέλφια της

Ένα βράδυ η Ευγενία μεταφέρθηκε στη δομή της Χίου με αποτέλεσμα να χωριστεί από τα αδέρφια της και να μην τα ξαναδεί. «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά» τόνισε.

Η στιγμή της εγκυμοσύνης και η αντίδραση της «Κιβωτού»

Μιλώντας για την περίοδο που έμεινε έγκυος λέει πως ουσιαστικά η «Κιβωτός» της είχε ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασίσει να κάνει την άμβλωση επιλέγει αυτόματα να προχωρήσει σε έναν δρόμο μόνη της.

Τότε ήταν 17 χρονών και ενώ ακόμη φιλοξενούταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού», έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση.

«Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν… το πάλεψα μόνη μου» αποκάλυψε η πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Όπως αναφέρει της εξηγούσαν πως πρόκειται για “κακιά πράξη” και δεν το δέχονταν. «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”, εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» πρόσθεσε.

«Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» αναφέρει.

«Δεν θα πω “να τους τιμωρήσει ο Θεός” ή “από τον Θεό θα το βρουν”, θα πω πως ο Θεός είναι μεγάλος και βλέπει και ό,τι είναι να κάνει, θα το κάνει» λέει χαρακτηριστικά.

Η Ευγενία καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με ένα από τα αδέρφια της, δεν γνωρίζει καν σε ποια δομή βρίσκεται. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρη πως βρίσκεται σε απομόνωση γιατί έχω μάθει πως έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα» συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτώμενη για τους γονείς της αποκάλυψε πως από την ημέρα που μπήκε στην «Κιβωτό» έχει χάσει κάθε επαφή μαζί τους και όπως δηλώνει «είναι καλύτερα έτσι».