Εξαγριωμένοι με τον Λευτέρη Αυγενάκη ήταν χθες το πρωί οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Το επιβεβαιώνει η σκληρή επίθεση κατηγορώντας τον Υφυπουργό Αθλητισμού ως εμπαθή και επικίνδυνο. Αναφέρθηκαν μέχρι και σε «βεντέτα» σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κάλεσε σε απολογία τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και τον Γιώργο Σαββίδη «σχετικά με προσωπική υπόθεση του Γιώργου Σαββίδη, γεγονός για το οποίο υπάρχει πλήρης άγνοια από την ΠΑΕ».

Τελικά όμως όπως φαίνεται ούτε κάποια «βεντέτα» υπάρχει, ούτε ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει κάποια ανάμιξη στην υπόθεση που λίγες ώρες αργότερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Μια «υπεύθυνη δήλωση» του Γιώργου Σαββίδη ήταν που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου σε μια ιστορία που σοκάρει καθώς και ο Γιώργος αλλά και ο αδερφός του Νίκος Σαββίδης έγινε γνωστό ότι με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία σε εκβίαση -σε βαθμό κακουργήματος!

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκανε έναν «τυπικό» έλεγχο σε μια υπεύθυνη δήλωση του Γιώργου Σαββίδη που προστέθηκε καθυστερημένα στον «φάκελο» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την αδειοδότηση. Και από αυτή τη «σπόντα» ήρθε στην επιφάνεια ένα θέμα που ο καθένας το καταλαβαίνει πολύ μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο.

Τι ακριβώς έχει συμβεί: Προκειμένου να πάρει ο ΠΑΟΚ –όπως κάθε ΠΑΕ- το «πιστοποιητικό» έπρεπε μεταξύ άλλων να υποβάλλει και δήλωση των Μελών του Δ.Σ ότι δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του αρ.3 του νόμου 2725/1999 . Τον νόμο που εξηγεί ρητά ότι δεν μπορεί να είναι μέλος της διοίκησης αθλητικής ανώνυμης εταιρείας όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο με αμετάκλητο βούλευμα έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση.

Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι υπέβαλλε το φάκελο του στην ΕΕΑ σε χρόνο κατά τον οποίο είχε εκδοθεί το αμετάκλητο βούλευμα για τους υιούς Σαββίδη χωρίς να συμπεριλάβει την δήλωση του Γιώργου που ήταν μέλος του Δ.Σ. Η ΕΕΑ διαπίστωσε την έλλειψη και τους ζήτησε να υποβάλλουν την δήλωση προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι παραβιάζουν το νόμο. Τότε ο Δικέφαλος υπέβαλλε την υπεύθυνη δήλωση για την οποία τώρα καλείται σε απολογία, καθώς – όπως προκύπτει – όταν συμπληρώθηκε το βούλευμα είχε ήδη εκδοθεί (η δήλωση έγινε 24/7 και το βούλευμα εκδόθηκε στις 24/6 του 2022).

Ο Νόμος ως προς τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης είναι αυστηρός: Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν στο πρόσωπο μετόχου ΠΑΕ ή μέλους της Διοίκησης του τα κωλύματα του Νόμου, τότε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, λαμβανομένου υπόψη και του βαθμού εταιρικής συμμετοχής, δύναται να μην χορηγεί το πιστοποιητικό της παρ. 3 του άρθρου 77α. Προφανώς για αυτό και επέμεινε λοιπόν για την «υπεύθυνη δήλωση» του Γιώργου Σαββίδη, αλλά και για την ενδελεχή της ανάγνωση.

Από την διατύπωση της παρ. 7 του αρ. 77Α ν. 2725 προκύπτει ότι η μη χορήγηση ή η ανάκληση του Πιστοποιητικού της παρ. 3 του αρ. 77 για λόγους που αφορούν την περίπτωση της παρ. 2 του αρ. 3, αυτό δηλαδή για το οποίο κατηγορείται ο Γ. Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ, έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητική διοργάνωση. Χωρίς αστερίσκους.

Μάλιστα, η περίπτωση αυτή αντιδιαστέλλεται από τις περιπτώσεις των λοιπών παραβάσεων που μπορούν να τελεστούν από μετόχους (και έχουν να κάνουν πχ με την απόκτηση μετοχών άνευ αδείας) που τιμωρούνται πλέον με αφαίρεση βαθμών, χάρη στο νόμο 4809/2021 , δηλαδή το νομο Γεραπετρίτη. Αλλά αυτό είναι μάλλον το δέντρο. Το δάσος είναι ότι οι δύο γιοι του Ιβάν Σαββίδη κάθονται στο εδώλιο με ένα τόσο βαρύ κατηγορητήριο. Ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Το τι θα γίνει με τον ΠΑΟΚ… ακολουθεί.