Συναγερμός σήμανε, το βράδυ της Τρίτης, στην Πολωνία μετά από πυραυλικό χτύπημα προερχόμενο από τη Ρωσία και αναφορές για δύο νεκρούς, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές της χώρας. Εφόσον κάτι τέτοιο επαληθευτεί, θα πρόκειται για το πρώτο χτύπημα του Βλαντίμιρ Πούτιν σε νατοϊκό έδαφος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως, η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ακολούθησε, δε, αντίστοιχη ανακοίνωση και από την Ουγγαρία.

Οι πρώτες πληροφορίες από πολωνικές πηγές, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από ανεξάρτητες πηγές, αναφέρουν ότι «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι ενδέχεται να έπληξαν μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία -χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων. Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες, ωστόσο μίλησε για έκτακτη συνεδρίαση λόγω «κατάστασης κρίσης».

Στάση αναμονής τηρεί, από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές.

«Είναι εις γνώσιν μας οι αναφορές στον Τύπο ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές. Εξετάζουμε το συμβάν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με πηγές του, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές για αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους. Τονίζει, ωστόσο, ότι συνεργάζεται με την Πολωνία για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες αναφορές.

Το περιστατικό σημειώθηκε αφού η Μόσχα εξαπέλυσε καταιγισμό περισσότερων από 100 πυραύλων στην Ουκρανία, βυθίζοντας μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Μάλιστα, κάποια από τα χτυπήματα έφτασαν μέχρι το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

Δύο νεκροί

Πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο χωριό Przewodów, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, ωστόσο ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET μετέδωσε ότι δύο αδέσποτες ρουκέτες έπεσαν στην πόλη, προκαλώντας την έκρηξη.

Ο ανταποκριτής του Guardian, Λορέντζο Τόντο, σημειώνει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις από μερίδα αναλυτών πως ο επιδιωκόμενος στόχος των πυραύλων που έπληξαν το πολωνικό χωριό ήταν το Λβιβ, η ουκρανική πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Πρώτο χτύπημα σε χώρα του ΝΑΤΟ

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει νεκρός σε έδαφος του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα ρωσικού χτυπήματος.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες κρατών – μελών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι τα 30 μέλη θα υπερασπιστούν και θα προστατεύσουν κάθε σπιθαμή του εδάφους τους ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικές ικανότητες, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Έχουν επίσης επιδείξει ακραία βαρβαρότητα» δήλωσε μόλις χθες ο Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα.

Τι προβλέπει το άρθρο 5

Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ενώ μια άμεση επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 -που αποτελεί μια δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους και θεωρείται ο πυρήνας της Συμμαχίας- δεν είναι σαφές αν ένα τυχαίο χτύπημα, όπως αδέσποτα πυρά, θα οδηγούσαν στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Το άρθρο 5 υπαγορεύει ότι, εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα άλλα μέλη θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για πράξη βίας κατά ολόκληρης της συμμαχίας και θα προβούν σε ενέργειες που θα κρίνουν απαραίτητες για να βοηθήσουν τον σύμμαχο.

Προβοκάτσια «βλέπει» η Ρωσία

Πάντως, η Ρωσία διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα». Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Η Μολδαβία πλήττεται από μαζικές διακοπές ρεύματος

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες (και) η Μολδαβία επλήγη από μαζικές διακοπές ρεύματος μετά από ρωσικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας και κοινής ωφέλειας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας μια βασική γραμμή ηλεκτροδότησης να αποσυνδεθεί προσωρινά ως μέτρο ασφαλείας.

Το περιστατικό έρχεται δύο εβδομάδες αφότου συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο που αναχαιτίστηκε από την ουκρανική αεράμυνα έπεσαν στο χωριό Naslavcea στη βόρεια Μολδαβία. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σημειώνεται πως, στα μέσα Οκτωβρίου, τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία προς την Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, οδηγώντας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μολδαβίας να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για εξηγήσεις.

Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας και Λιθουανίας

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «Πολωνούς αδερφούς μας», λέγοντας: «Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στόχευσαν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά έφτασαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο Άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, από την πλευρά του, ανέφερε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λιθουανία. «Ανησυχητικές ειδήσεις από την Πολωνία απόψε για τουλάχιστον δύο εκρήξεις. Είμαστε σε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας. Η Λιθουανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Πολωνία. Πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του NATO».

Ζελένσκι: Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματα στην Πολωνία ήταν από ρωσικούς πυραύλους, ενώ τόνισε πως «είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρός ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία».

Εξέφρασε, δε, τη στήριξή του στην Πολωνία και μίλησε για επικίνδυνη κλιμάκωση, τονίζοντας ότι χρειάζεται δράση.