Η Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια διέπραξε το τεράστιο λάθος να ασχοληθεί μόνο με την Πράσινη Μετάβαση (Green Deal) και να αγνοήσει τους άλλους δύο εξίσου σημαντικούς πυλώνες της Βιώσιμης Ενέργειας, που είναι η Ενεργειακή Ασφάλεια κι Επάρκεια καθώς και η καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας. Το λάθος αυτό το πληρώνουμε σήμερα με δραματικό τρόπο στην εξάρτηση από Ρωσία και στις εξωφρενικές τιμές αερίου και ηλεκτρισμού.

Στην Ελλάδα κινηθήκαμε σοφά την περίοδο 2010 – 2014 και καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα μεγάλα ενεργειακά έργα που σήμερα μας εξασφαλίζουν μια σημαντικά πιο βελτιωμένη θέση από άλλες χώρες όπως πχ. η Γερμανία.  Τα μεγάλα αυτά έργα που σχεδιάσαμε, χρηματοδοτήσαμε ή /και υλοποιήσαμε είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB  και EastMed, η πλωτή μονάδα φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση κατά 70% της Ρεβυθούσας καθώς επίσης και η μεγάλη πράσινη επένδυση στο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που συνδέει Ισραήλ – Κύπρο – Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα κατακτήσαμε την 6η καλύτερη θέση στον κόσμο στην κατά κεφαλήν παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας, την 7η καλύτερη στην Ευρώπη (μαζί με τη Γερμανία) στην παραγωγή φωτοβολταϊκών κι αιολικών και τη 2η καλύτερη στην Ευρώπη στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική ομάδα ενεργειακών πολιτικών για τις οποίες δυστυχώς τα προηγούμενα 8 χρόνια, δεν έγινε σχεδόν απολύτως τίποτα. Αναφέρομαι στα 2.000 δισ.κυβ.μέτρα φυσικού αερίου που διαθέτουμε νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, την απόλυτη ακινησία στην αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, την πλήρη ακινησία στην προώθηση του μεγάλου προγράμματος Έξυπνων Μετρητών για μείωση της οικιακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 15% σε μόνιμη βάση. Δράσεις που επίσης είχαν ωριμάσει απολύτως και είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση την περίοδο 2010 – 2014.

Επισημαίνω όμως επιπλέον, τη μεγάλη αδιανόητη καθυστέρηση που υπάρχει στη διαμόρφωση ενός εθνικού προγράμματος εγκατάστασης Ηλιακών Θερμοσιφώνων στις 3.000.000 κατοικίες της χώρας που δεν διαθέτουν τέτοιες μονάδες, όταν έχω πολλές φορές τονίσει δημοσίως, ότι ένας ηλιακός μειώνει κατά 27% – 30% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι μας και κατασκευάζεται από ελληνικά χέρια, σε μια από τις 22 ελληνικές επιχειρήσεις θερμοσιφώνων, που ανήκουν στις καλύτερες του κόσμου. Καιρός επιτέλους να κινηθούμε ταχύτατα για την υλοποίηση των παραπάνω, όπως επίσης και στην ανάπτυξη της γεωθερμίας και της βιομάζας, που επίσης αποτελούν σημαντικές πηγές πράσινης ενέργειας.

Η Ελλάδα με τα κοιτάσματα, τους αγωγούς και τα ηλεκτρικά καλώδια της μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας ολόκληρης της ΕΕ.

  • καθ. Γιάννης Μανιάτης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρ. Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής