Να επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες στη Διάσκεψη των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η γενική γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ενημέρωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της ζήτησε να επισπευσθεί ο έλεγχος του ανεξάρτητου βουλευτή για επαγγελματικές του δραστηριότητες που είναι ασυμβίβαστες με την βουλευτική ιδιότητα και επιφέρουν την έκπτωσή του από το αξίωμα αλλά και διοικητικά μέτρα.

Επιστροφή της βουλευτικής αποζημίωσης και πρόστιμο

Η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε πως ο νόμος έχει ημερολογιακές προθεσμίες για να υπάρξει έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του και το οποίο δεν θα πρέπει να χαθεί για να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε αρχειοθέτηση ή παραγραφή. Για να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον, είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μην παρέλθουν 30 ημέρες από την ημέρα γνωστοποίησης της υπόθεσης, προκειμένου να γίνει η έκπτωση του.

Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο πρέπει να προσφύγει αυτός που έχει έννομο συμφέρον. Αν διαπιστωθεί ότι βουλευτής έχει παρανομήσει από το αξίωμα καλείται να επιστρέψει όσα χρήματα έχει λάβει ως βουλευτική αποζημίωση καθώς υπάρχει και διοικητικό πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες Αθανάσιος Μπούρας ανέφερε στη Διάσκεψη ότι έχει δώσει ήδη εντολή στους Ορκωτούς λογιστές και δικαστικούς της Επιτροπής να ελέγξουν ταχύτατα την οικονομική δραστηριότητα του κ. Πάτση.

«Του έχει ζητηθεί τρεις φορές να δώσει εξηγήσεις για το Πόθεν Έσχες»

Η εντολή είναι να του φέρουν σε μία εβδομάδα τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν και αναγνώρισε πως μπορεί λίγο να καθυστερήσουν καθώς πρόκειται για συμμετοχές του βουλευτή σε εξωχώριες εταιρείες. Όταν έρθει το πόρισμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή.

Η κ. Γεροβασίλη στην εύλογη απορία πως οι ορκωτοί λογιστές και κυρίως οι ανώτατοι δικαστικοί που ελέγχουν τις δηλώσεις των βουλευτών επί τρία χρόνια δεν είχαν εντοπίσει τις εξωχώριες εταιρείες που δήλωνε, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ότι ο κ. Μπούρας της ανέφερε πως η Επιτροπή του έχει ζητήσει τρεις φορές μέχρι σήμερα εξηγήσεις για διαφορετικά θέματα που αφορούσαν τα Πόθεν έσχες του.

Ανέφερε επίσης, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να του δινόντουσαν για επαγγελματικές δραστηριότητες έργα και αναθέσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως (ΕΛΤΑ, νοσοκομεία, περιφέρειες) που είναι ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα.