Το φράγμα των τριάντα ημερών έσπασε σήμερα η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να μετατραπεί το Κατάρ σε κέντρο του αθλητικού κόσμου με τη φιλοξενία του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι ήπιες υποδομές, όπως η παροχή καταλύματος στους πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του.

Το Μουντιάλ είναι το αποκορύφωμα της στρατηγικής «εύκρατης» ισχύος του μικρού εμιράτου που τροφοδοτείται με πετροδολάρια για την προβολή της παγκόσμιας επιρροής του, αλλά έχει φέρει το ανεπιθύμητο φως του διεθνούς ελέγχου.

Η Ντόχα έχει βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και ελεγκτικών μηχανισμών για δωροδοκία, αδυναμία ανακούφισης των συνθηκών διαβίωσης των ξένων εργαζομένων που έχτισαν τα στάδια και τις υποδομές αλλά και για τις αμφισβητήσιμες επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αποζημιώστε τους εργάτες»

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τη FIFA να αποζημιώσει με 440 εκατ. δολάρια τους ξένους εργάτες ως ελάχιστο μέτρο αποκατάστασης.

Οι περιορισμοί, κάθε λογής, που επιβάλλει η ηγεσία του Κατάρ βρίσκονται στο στόχαστρο των Δυτικών.

Η τελευταία «έκπληξη» που επιφύλαξε το εμιράτο και αποκάλυψε ο «Γκάρντιαν» ήταν η απαγόρευση στα τηλεοπτικά δίκτυα να καταγράφουν με κάμερες τα κυβερνητικά κτίρια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, χώρους διαμονής και λατρείας, εκτός κι αν λάβουν ειδική άδεια.

Η ανώτατη επιτροπή του Κατάρ αρνείται πως επιβάλει «ανατριχιαστικούς όρους», όπως τους χαρακτηρίζουν ήδη οι Δυτικοί, επισημαίνοντας πως «αρκετά περιφερειακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εδρεύουν στη χώρα και χιλιάδες δημοσιογράφοι κάνουν ελεύθερα ρεπορτάζ από το Κατάρ χωρίς παρεμβάσεις».

Οι Γερμανοί του ARD επιβεβαίωσαν πως πρέπει να συμμορφωθούν με ορισμένες προϋποθέσεις για να λάβουν σχετική άδεια κινηματογράφησης στο Κατάρ, αλλά σημείωσαν πως είναι εξοικειωμένοι σε τέτοιες απαιτήσεις, αναφέροντας την περίπτωση της Κίνας.

Σίγουρα ένα από τα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν ενοχλήθηκαν με τη νέα παρέμβαση του Κατάρ είναι το Fox Sports, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε πως θα επικεντρωθεί στα όσα συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους. Να σημειωθεί πως χορηγός του Fox Sports για την κάλυψη της διοργάνωσης είναι η Qatar Airways.

Περιορισμοί θα υπάρχουν και στη συμπεριφορά των WAGs, όπως είναι γνωστές οι σύζυγοι και σύντροφοι των άγγλων διεθνών. Σε πρόσφατη μυστική συνάντηση εκπροσώπων της αγγλικής ομοσπονδίας με τις WAGs τους παραδόθηκε ένα βιβλίο κανόνων συμπεριφοράς που θα πρέπει να ακολουθήσουν τις ημέρες που θα βρίσκονται στο Κατάρ, υπενθυμίζοντάς τους πως «κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο».

Κανόνες συμπεριφοράς

Ενα από τα σημεία που τους επισήμαναν είναι η εμφάνισή τους που θα πρέπει να είναι σεμνή όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή στα γήπεδα, να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή να βρίζουν και επίσης να μην παίζουν μουσική, να μην τραγουδούν, να μη φωνάζουν και γενικά να μην έχουν «απρεπή συμπεριφορά» όταν ο ιμάμης καλεί σε προσευχή.

Οι Καταριανοί τρέχουν να προλάβουν τις ημερομηνίες ώστε όλα να είναι στην εντέλεια. Ηγετικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια έχει αναλάβει ο σεΐχης Γιασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί, αδερφός του ηγέτη του Κατάρ, ο οποίος επεμβαίνει όπου υπάρχει πρόβλημα για να προτείνει λύσεις.

Από την 1η Νοεμβρίου πολλοί εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι και θα δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο κυλιόμενο λοκντάουν ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για τους επισκέπτες.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ, ενώ όσοι εργαζόμενοι δεν είναι απαραίτητοι εκείνη την περίοδο θα επιστρέψουν στις χώρες τους και τα οχήματά τους θα βγουν από τους δρόμους για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.  Τα γήπεδα έχουν παραδοθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο το test event του σταδίου Lusail στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο τελικός της 18ης Δεκεμβρίου αποκάλυψε τεράστια οργανωτικά κενά, υποχρέωσε τους φιλάθλους να στέκονται επί ώρες στις ουρές, παρουσιάστηκαν προβλήματα με τον κλιματισμό και ελλείψεις νερού.

Αισχροκέρδεια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται επίσης προσπάθειες αισχροκέρδειας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν ως μία καλή ευκαιρία τη διοργάνωση για να βγάλουν χρήματα.

Με δεδομένο πως πάνω από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι θα εισρεύσουν στο Κατάρ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στέλνουν τελεσίγραφα στους ενοικιαστές για να τους αδειάσουν τα σπίτια, ακόμα και εντός λίγων ημερών για να τα εκμεταλλευτούν τις ημέρες του Μουντιάλ.

Εκπρόσωπος εταιρείας ακινήτων δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες δεν δείχνουν οίκτο και η αγορά κυριαρχείται από απληστία.

Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Για απλά διαμερίσματα ζητούν 1.700 δολάρια τη βραδιά στη διάρκεια των αγώνων, με ελάχιστη παραμονή τις 14 ημέρες, όταν τα ίδια διαμερίσματα ενοικιάζονταν 2.500 δολάρια τον μήνα.

Για να πιέσει τις τιμές η FIFA έδωσε πρόσφατα στην αγορά χιλιάδες δωμάτια ξενοδοχείων στα οποία είχε κάνει κράτηση.

Πολλοί επισκέπτες στρέφονται ωστόσο στην ανοιχτή αγορά όπου οι τιμές φτάνουν ακόμα και τα 2.500 δολάρια τη βραδιά.

Κάποιοι κάτοικοι της Ντόχα φεύγουν από τα σπίτια τους προκειμένου να τα νοικιάσουν στη διάρκεια των αγώνων της διοργάνωσης. Υπάρχουν και οι πονηροί που προσπαθούν να μεταμισθώσουν το διαμέρισμά τους. Οπως η Αντελ που ζητούσε 900 δολάρια μέσω Airbnb για το μικρό της διαμέρισμα. Οταν της ζητήθηκε υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που να εγκρίνει τη μεταμίσθωση αναγκάστηκε να τη ματαιώσει.

Στον πυρετό του κέρδους οι αυξήσεις στα ενοίκια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ενώ ο νόμος επιτρέπει αυξήσεις με ανώτατο όριο το 10%, σε κάποιες περιοχές της Ντόχα έχουν ξεπεράσει το 40% τον τελευταίο χρόνο.

Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας στην Ντόχα απαιτεί αυξήσεις στους μισθούς για να μπορέσει να πληρώνει τα ενοίκια.