Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στο Γάλλο ομόλογό του στη διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι η Μόσχα ανησυχεί για την πιθανή χρήση μιας “βρόμικης βόμβας” από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Σοϊγκού και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία “ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση” της σύγκρουσης.

Συνεχίζουν το σφυροκόπημα οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε, ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν τις επιθέσεις κατά ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών το τελευταίο 24ωρο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης, ότι κατέστρεψε μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Τσερκάσι που βρίσκεται στην Κεντρική Ουκρανία, ενώ απέκρουσε ουκρανικές αντεπιθέσεις, κατά μήκος της πρώτης γραμμής των συγκρούσεων στις νότιες και ανατολικές ουκρανικές περιοχές.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρώσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Στο μεταξύ, ο  Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε τη Δύση, να χτυπήσει το Κρεμλίνο αν ο ρωσικός στρατός επιτεθεί στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του στα καναδικά δίκτυα CTV και CBC, ζήτησε «από τη Δύση» να χτυπήσει για αντίποινα το «ρωσικό κέντρο λήψης αποφάσεων».

Εξάλλου σε μήνυμά του, ανέφερε ότι το Κίεβο με τη βοήθεια των συμμάχων, θα καταρρίπτει το σύνολο των ρωσικών πυραύλων.

«Η γεωγραφική κλίμακα αυτών των τελευταίων μαζικών πληγμάτων είναι πολύ ευρεία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ουκρανίας.

«Φυσικά δεν έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες να καταρρίπτουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων και drones. Είμαι βέβαιος ότι, σταδιακά, θα το καταφέρουμε, με την βοήθεια των συμμάχων μας. Ηδη τώρα, καταρρίπτουμε την πλειονότητα των πυραύλων cruise, την πλειονότητα των drones».

Ρωσικοί πύραυλοι σφυροκόπησαν χθες Σάββατο ενεργειακές και άλλες υποδομές στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκληθεί ολική διακοπή στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, ενώ οι ρωσικές αρχές κατοχής στη Χερσώνα κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιφέρεια.