Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Ουκρανία εν μέσω αλληλοκατηγοριών για πιθανή χρήση πυρηνικών. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο ορισμένοι Ρώσοι εθνικιστές έχουν κατηγορήσει για τα πισωγυρίσματα της Μόσχας από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, συζήτησε την «ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση» σε τηλεφωνήματα με τον Γάλλο, Βρετανό και Τούρκο ομόλογό του.

Μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες. Ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ούτε το Πεντάγωνο παρείχαν αμέσως δηλώσεις για την επικοινωνία. Χωρίς να παράσχει στοιχεία, ο Σοϊγκού είπε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακώσει χρησιμοποιώντας μια «βρόμικη βόμβα» – συμβατικά εκρηκτικά που είναι εφοδιασμένα με ραδιενεργό υλικό. Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία έχει πει ότι θα μπορούσε να προστατεύσει το ρωσικό έδαφος με το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters.

«Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας. «Τα ρωσικά ψέματα σχετικά με την Ουκρανία που δήθεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα» είναι τόσο παράλογα όσο και επικίνδυνα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν τους άλλους για ό,τι σχεδιάζουν οι ίδιοι».

Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μόνο η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και το «τηλεφωνικό καρουζέλ» του Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα.

«Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρόμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς σε αυτόν τον πόλεμο».

Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η πρόοδος της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τη Χερσώνα και στα βορειοανατολικά της χώρας αντιμετωπίστηκαν από τη Ρωσία με εντεινόμενες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, οι οποίες κατέστρεψαν περίπου το 40% του συστήματος ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα.

Ένα ρωσικό πυραυλικό χτύπημα την Κυριακή εξαφάνισε τον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Νικολάγιεφ, σκορπώντας θραύσματα και συντρίμμια σε μια πλατεία και σε γειτονικά κτίρια, σπάζοντας παράθυρα και τοίχους. Αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν κάτω από τα συντρίμμια, όπως αναφέρει το Reuters.

«Μετά την πρώτη έκρηξη, προσπάθησα να βγω έξω, αλλά η πόρτα είχε κολλήσει. Μετά από ένα ή δύο λεπτά, ακούστηκε μια δεύτερη δυνατή έκρηξη. Η πόρτα μας εκτοξεύτηκε στο διάδρομο», δήλωσε ο Oleksandr Mezinov, 50 ετών, ο οποίος ξύπνησε από το κρεβάτι του από τις εκρήξεις.

Με κατεστραμμένο πάνω από το ένα τρίτο των ενεργειακών υποδομών και με το κρύο να έχει αρχίσει να κυριαρχεί με θερμοκρασίες που φτάνουν κάτω από το μηδέν, οι Ουκρανοί απειλούνται με ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν τον χειμώνα χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν για τη Χερσώνα

Το ενδιαφέρον σε στρατιωτικό επίπεδο στρέφεται στη Χερσώνα, όπου οι Ρώσοι έχουν αποσυρθεί από τμήματα του μετώπου τις τελευταίες εβδομάδες και οι κατοχικές αρχές εκκενώνουν την περιοχή από τους αμάχους πριν από μια μεγάλη μάχη. Η Χερσώνα αποτελεί πύλη εισόδου στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 και μια ενδεχόμενη ανακατάληψή της από τους Ουκρανούς θα ήταν σημαντικό πλήγμα για το Κρεμλίνο.

«Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη. Είναι ζωτικής σημασίας να σώσετε τις ζωές σας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κράβτσοφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Δεν θα είναι για πολύ. Θα επιστρέψετε οπωσδήποτε», πρόσθεσε.

Αλληλοκατηγορίες για το φράγμα Nova Kakhovka

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν να ανατινάξουν το φράγμα Nova Kakhovka, το οποίο συγκρατεί περίπου όσο νερό η Μεγάλη Αλυκή στην αμερικανική πολιτεία της Γιούτα. Η καταστροφή του θα μπορούσε να πλημμυρίσει μια έκταση της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της σχετικά με το φράγμα, το οποίο τροφοδοτεί με νερό την Κριμαία και τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια.

Σε ένα άλλο πλήγμα για τη Μόσχα, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα κτίριο κατοικιών στη σιβηρική πόλη Ιρκούτσκ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο πιλότοι, το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό μέσα σε έξι ημέρες με μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi.