Ο Αμερικανός απεσταλμένος που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει πως η κοινοπραξία των εταιριών θα μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες στα ύδατα του Λιβάνου «μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ο Άμος Χοκστάιν δήλωσε – σύμφωνα με το ΑΠΕ – ότι ελπίζει πως η Total Energies SE και η ENI SpA θα μπορούν να αρχίσουν την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα του Λιβάνου μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Η αρχική κοινοπραξία που είχε κερδίσει τα δικαιώματα για την εξερεύνηση εκεί περιελάμβανε επίσης τη ρωσική Novatek, η οποία όμως αποχώρησε τον περασμένο μήνα.

Η έγκριση της συμφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Ανακοινώνω την έγκριση του Λιβάνου για την τελική εκδοχή που ετοίμασε ο Αμερικανός μεσολαβητής για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων», είπε ο Αούν σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων αν και σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία «δεν σηματοδοτεί κανενός τύπου εξομάλυνση των σχέσεων».

Για θωράκιση μίλησε ο Λαπίντ

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαϊρ Λαπίντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η εν λόγω συμφωνία «απομακρύνει» την πιθανότητα μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους.

«Η συμφωνία αυτή απομακρύνει την πιθανότητα ενόπλων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν φοβάται τη Χεζμπολάχ (…) αλλά εάν είναι δυνατόν να αποτραπεί ένας πόλεμος, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει», υποστήριξε ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.