Τις προσπάθειες της στην κατεύθυνση αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο προσανατολίζει η Τουρκία και μέσω κρατών που ασκεί άμεση επιρροή. Η Οργάνωση Τουρκικών Κρατών θεωρείται για την Άγκυρα ως μία επιλογή, αφού μέσω αυτής προσπαθεί να κατευθύνει κράτη – δορυφόρους της και να τα πιέσει να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε σε δηλώσεις του ότι τον Νοέμβριο το ψευδοκράτος θα λάβει καθεστώς παρατηρητή στην Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Ενώ και ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν κινήσεις με στόχο πρώτα τις χώρες στις οποίες θα υπάρχουν οι λιγότερες ενστάσεις για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση σχέσεων με το ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών – σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» – υποστήριξε ότι υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η επιρροή του τουρκικού κόσμου έχει αυξηθεί και ισχυρίστηκε ότι η «τδβκ θα καταστεί μέλος στην Οργάνωση του Τουρκικού Κόσμου με το καθεστώς παρατηρητή τον Νοέμβριο».

Το ψευδοκράτος στην Σύνοδο της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών

Στα κατεχόμενα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει από τώρα τις προετοιμασίες για τη σύνοδο της Σαμαρκάνδης, του Ουζμπεκιστάν, τον Νοέμβριο. Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος θα συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη σύνοδο της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικού Κόσμου που φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Μπιναλί Γιλντιρίμ της πόλης Ερζιντζιάν στην Τουρκία, ο Τατάρ επανέλαβε ότι ως αποτέλεσμα των αγώνων τους «υπάρχει μια νόμιμη τδβκ» και ισχυρίστηκε: «Η τδβκ που διαθέτει έδαφος, λαό, δημοκρατία, ζωή, σύνορα και αναγνωρίζεται επισήμως από την Τουρκία, έχει δικαίωμα και για Γαλάζια Πατρίδα. Πατρίδα δεν σημαίνει μόνο έδαφος, την ίδια στιγμή είναι η εθνική μας ευαισθησία που εκπροσωπεί το δικαίωμά μας στους ενεργειακούς πόρους και στους ουρανούς. Να μην βλέπει κανείς την Κύπρο ως ένα μικρό νησί στον νότο! Αυτή η γεωγραφία της καρδιάς είναι πολύ πιο σημαντική, εθνική και ιερή όταν ενώσουμε με όλα αυτά τα δικαιώματά μας στον τόπο των πεσόντων τους Τούρκους της Κύπρου στο νησί με την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι  στόχος τους είναι η πλήρης ενοποίηση της υποδομής του κοινού αλφαβήτου, ιστορίας, γεωγραφίας, συγκοινωνιών και επικοινωνιών και πρόσθεσε:

«Η ελεύθερη διακίνηση άρχισε σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα είναι εντελώς ελεύθερη η διακίνηση ανάμεσα στα τουρκικά κράτη με ένα δύο εξαιρέσεις. Μπορούν να γίνονται αμοιβαίες επισκέψεις ανάμεσα στα κράτη, όμως είμαστε στην αρχή της υπόθεσης. […] Πρώτα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγιεφ είχε πει ότι ‘είμαστε δύο κράτη, ένα έθνος’. Αυτό τα λέει όλα ούτως ή άλλως. Λέει ότι δεν σημαίνουν και πολλά τα σύνορα ανάμεσα σε αδέλφια. Τώρα είμαστε πλέον ένα έθνος και περισσότερα κράτη, όχι δύο. Η βόρεια Κύπρος, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργισία και είμαστε έξι κράτη, αλλά ένα έθνος. Στο μέλλον θα αυξηθούν περισσότερο».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε δηλώσεις του στο CNN Turk υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ πάντα εφάρμοζαν δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Υπάρχουν πλέον δύο κράτη στο νησί. Θα μιλήσουμε με χώρες στις οποίες φαίνεται να υπάρχει λιγότερο πρόβλημα. Θα διασφαλίσουμε την αναγνώριση της τδβκ πραγματοποιώντας συνομιλίες» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

«Αν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, μία από τις εγγυήτριες χώρες του νησιού της Κύπρου είναι η Τουρκία. Είναι οι ΗΠΑ εγγυήτρια χώρα με την Κύπρο; Τι κάνει τότε εκεί; Αντί να εξοπλίζετε τη νότια πλευρά, πείτε κάτι που μπορεί να επιλύσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών» ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε (πηγή Σαμπάχ/ΓΤΠ) πως η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας και η ειρήνη του έθνους βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και ότι στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, η χωροφυλακή, η ακτοφυλακή, οι μυστικές υπηρεσίες και τα διπλωματικά κανάλια διεξάγουν 24ωρες αδιάλειπτες δραστηριότητες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι αφανίζουν τους ηγέτες των «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπου τους βρίσκουν και δεν αφήνουν αναπάντητη και ατιμώρητη καμία επίθεση εναντίον των στρατιωτών και των δυνάμεων ασφαλείας  της Τουρκίας.