Η Τουρκία αρνήθηκε να συναινέσει σε αίτημα της Επιχείρησης «Ιrini» (Ειρήνη) για επιθεώρηση πλοίου, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε στο twitter της Επιχείρησης «Irini», με σχετική ανάρτηση στην οποία υπογραμμίζεται ότι: «σήμερα η Τουρκία απέρριψε αίτημα συναίνεσης του κράτους σημαίας από την επιχείρηση «Irini» για επιθεώρηση του πλοίου MATILDE A, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αρνείται τον έλεγχο καθώς κάτι τέτοιο είχε γίνει και τον περασμένο Μάιο και όχι μόνο.

Τον Ιούνιο του 2020, επίσης ένα εμπορικό πλοίο ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη, υπό τη συνοδεία τριών φρεγατών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Τότε ο Ιταλός Διοικητής, της Ναυτικής Επιχείρησης «Ειρήνη» έδωσε εντολή στο πλήρωμα της Ελληνικής Φρεγάτας «Σπέτσαι» να πλησιάσει το συγκεκριμένο πλοίο και να ελέγξει το φορτίο του. Αυτό δεν μπόρεσε να καταστεί δυνατό ωστόσο αφού μία από τις Τουρκικές φρεγάτες απάντησε ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται υπό την «κρατική εξουσία της Τουρκίας».