Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο, που αποτυπώνει τη στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο μαχητικό αεροσκάφος του ήρωα Κώστα Ηλιάκη, εν ώρα πτήσης στο Αιγαίο Πέλαγος στις 23 Μαΐου 2006, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης: Εκνευρισμός Τσαβούσογλου για τα F-16: Το ελληνικό λόμπι προσπαθεί να μπλοκάρει την πώληση

Στο οπτικοακουστικό υλικό που εξασφάλισε και πρόβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ακούγονται τα τελευταία λόγια του έλληνα σμηναγού, λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση με το τουρκικό αεροσκάφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του ήρωα πιλότου.

Διαβάστε επίσης: Παραλίγο συντριβή τουρκικού μαχητικού σε αερομαχία με ελληνικά F-16

Σε αυτό υπάρχουν, επίσης, οι στιγμές της αναχαίτισης.

Ο διάλογός του με τον συνάδελφό του, με τον οποίον είχαν απογειωθεί μαζί από το αεροδρόμιο της Σούδας με στόχο να αναχαιτίσουν τα μαχητικά της γείτονος, ξυπνά μνήμες από το θλιβερό περιστατικό που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Το βίντεο – ντοκουμέντο

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν από τις 12:40 το μεσημέρι εκείνης της αποφράδας ημέρας, τουρκικός σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16, στον οποίον μετείχε και ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4, μπήκε στην περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, κατά την πάγια τουρκική πρακτική, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδια πτήσης.

Πιθανότατα, η αποστολή ήταν η φωτογράφιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που φιλοξενούνταν στην Κρήτη.

Ένα ζεύγος ελληνικών F-16 σηκώθηκε από την αεροπορική βάση της Σούδας, προκειμένου να αναγνωρίσει και να αναχαιτίσει τα τουρκικά μαχητικά. Η διαταγή, όμως, ήταν σαφής: τα ελληνικά μαχητικά δεν έπρεπε να αφήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη να πλησιάσουν τα παράλια της Κρήτης και να φωτογραφίσουν ελληνικές εγκαταστάσεις.

Περίπου στις 12:45, το ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών είχε πλησιάσει τα τουρκικά. Εκεί συνέβη η σύγκρουση των δύο μαχητικών.

Συγκεκριμένα, ο χειριστής του τούρκικου αεροσκάφους F-16C, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, κάνοντας έναν δολοφονικό ελιγμό, χτύπησε με το δεξί φτερό την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία.

Τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας το τραγικό συμβάν, ενώ ο τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.