Το Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι αφορά στην επίλυση των διαφωνιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επικαλείται τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας ωστόσο εκ νέου την Ελλάδα για άδικες και παράνομες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: DW: Όσο ο Ερντογάν απειλεί (μόνο), η Δύση τον αφήνει

«Στην Πράγα τονίσαμε ότι τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Θα διακινδύνευε ο Ερντογάν πόλεμο με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;

Υπενθυμίζεται πως στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα παραμένει πάντοτε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου εφόσον η τουρκική ηγεσία εγκαταλείψει την ακραία ρητορική κατά της χώρας μας.

Με φόντο την απρόκλητη επίθεση του τούρκου προέδρου στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει πως «εάν η Τουρκία επιθυμεί, όπως η ίδια δηλώνει, μία παραγωγική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιληφθεί πως πρέπει να αλλάξει πορεία, ειδάλλως δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μια Ε.Ε. στην οποία φρόντισε να επιτεθεί ο τούρκος πρόεδρος,  το βράδυ της Δευτέρας. «Από την Ε.Ε. περιμένουμε, αντί να στηρίζει τις άδικες και παράνομες ενέργειες, να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διμερή διάλογο» είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αξιολογήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, ενώ υποστήριξε ότι «επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα».

Στο τραπέζι η Λιβύη

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με τη Λιβύη, λέγοντας πως «δημιουργήθηκε νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (σ.σ. Λιβύης)».

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες. «Διαθέτουμε δυο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα» είπε και πρόσθεσε:

«Κι όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες».