Ολονύχτιες προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών μετά τα δύο ναυάγια  στ’ ανοιχτά της Λέσβου και των Κυθήρων έγιναν από το Λιμενικό οι οποίες και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής στη Λέσβο έχουν ανασυρθεί 15 σοροί γυναικών, έχουν διασωθεί 9 άτομα, ενώ φαίνεται πως βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι έρευνες, εκτός από τη θαλάσσια περιοχή έχουν επεκταθεί και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, προκειμένου να εντοπιστούν μετανάστες που κατάφεραν να σωθούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν 40 άτομα.

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ, γεγονός που κάνει το έργο των διασωστών και του Λιμενικού ακόμη δυσκολότερο.

15 γυναίκες νεκρές

Στην Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού Σώματος και ενημέρωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Λέσβο και Κύθηρα είναι σε εξέλιξη ακόμα. Στην Λέσβο υπάρχουν τα περισσότερα θύματα, κι έχουν ανασυρθεί 15 σοροί, ενώ έχουν διασωθεί 9 γυναίκες συνολικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνησε ότι όλοι οι διασωθέντες είναι γυναίκες αλλά και οι σοροί που ανασύρθηκαν ήταν γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία λέμβο με 40 άτομα και πιθανόν κάποια άτομα να έχουν βγει στην ξηρά και έχουν τραπεί σε φυγή στην βόρεια πλευρά του νησιού.

Μεγάλη επιχείρηση στα Κύθηρα

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων.

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Η θέση του ναυαγίου στα Κύθηρα

Μαζεύουν πτώματα στη Λέσβο

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στην βάρκα που βυθίστηκε στη Λέσβο επέβαιναν περίπου σαράντα άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εννέα άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε πτώματα, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Εικόνα από τα Κύθηρα

Δραματικές στιγμές στα Κύθηρα

Δραματικές ήταν οι στιγμές που έζησαν οι δεκάδες μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο που βυθίστηκε στα Κύθηρα, μετά από πρόσκρουση σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι.

Σε 80 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι διασωθέντες μετανάστες στα Κύθηρα ενώ επικρατεί μεγάλη αγωνία καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του λιμενικού, επέβαιναν περίπου 95 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι επιβαίνων ειδοποίησε μέσω 112 ότι το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και έκανε λόγο για περίπου 95 άτομα πάνω σε αυτό.

Αναφορές για νεκρούς

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εθελοντές διασώστες.

Επίσης, σπεύδουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Σύμφωνα με το kythera.news, το ναυάγιο σημειώθηκε ένα ναυτικό μίλι ανατολικά από τη γέφυρα των Μακρυκυθήρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν άτομα που φώναζαν για βοήθεια, ενώ διακρίνονταν πτώματα στη θάλασσα.