Σε είδος… πολυτελείας τείνει να εξελιχθεί μια από τις αγαπημένες συνήθειες, ο καφές, αφού οι ανατιμήσεις όχι μόνο του ίδιου του καφέ, αλλά και της ζάχαρης και του γάλακτος τα οποία συχνά τον συνοδεύουν, έχουν εκτιναχθεί στο πλαίσιο των γενικευμένων ανατιμήσεων του τελευταίου χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Αύγουστο του 2022 η τιμή του καφέ στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021, όταν τον Αύγουστο του 2021, η αντίστοιχη ετήσια αύξηση ήταν 0,5%.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων;

Για τους καταναλωτές που πίνουν τον καφέ τους με γάλα ή/και ζάχαρη, αυτή η τελετουργία μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή, καθώς οι τιμές αυτών των ειδών αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο.

Η τιμή του φρέσκου πλήρους γάλακτος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 24,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2022, ενώ το φρέσκο ​​γάλα με χαμηλά λιπαρά ανατιμήθηκε κατά 22,2% την ίδια περίοδο.

Τον Αύγουστο του 2022, η τιμή της ζάχαρης εκτοξεύτηκε, αφού αυξήθηκε κατά 33,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Μέχρι και +109,2% η ζάχαρη

Σύμφωνα με τη Eurostat, και τα 4 είδη –καφές, γάλα πλήρες και χαμηλών λιπαρών, ζάχαρη- ανατιμήθηκαν σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση τη Μάλτα, η οποία δεν ανέφερε καμία αλλαγή στην τιμή του φρέσκου γάλακτος με χαμηλά λιπαρά.

Η μεγαλύτερη ανατίμηση αναφέρεται από όλες τις χώρες στη ζάχαρη με εντυπωσιακότερη αυτήν του 109,2% στην Πολωνία.

Καφές και γάλα

Όσον αφορά τον καφέ, η Φινλανδία κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση της τιμής (43,6%) τον Αύγουστο του 2022.

Οι λάτρεις του γάλακτος στην Ουγγαρία, στη Λιθουανία και στην Κροατία είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές τόσο του πλήρους όσο και του χαμηλών λιπαρών γάλακτος.