Ξεκινά αύριο η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις «παγώματος» των προστίμων και των κατεδαφίσεων για τα αυθαίρετα σπίτια που έχουν χτιστεί μέσα στα δάση.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αφορά τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις που βρίσκονται μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Προβλέπεται από το νόμο 4685/2020 και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 (άρθρα 50-55), οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να «τακτοποιήσουν» τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια.

Επειτα από την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων.

Η λειτουργία και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται στην ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/21 (Β΄3253) με τίτλο «Όροι και προδιαγραφές λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4685/ 2020».

Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση, όμως ο νόμος που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η σημερινή κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον παραπάνω νόμο (4685/2020) για τη ρύθμιση του θέματος αυτού που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ως προϊόν λεπτομερούς και προσεκτικής εργασίας μηνών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος που συστάθηκε αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αποτελούν ένα ακόμα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας των πολιτών, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, με βάση τις ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες που προβλέπει ο νόμος και θα εκπονηθούν σε όλες τις περιπτώσεις.

«Με τη ρύθμιση αυτή, προχωρούμε σε τακτοποίηση μιας ακόμα εκκρεμότητας πολλών ετών που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας. Μέριμνά μας παραμένει σταθερά η προστασία του δασικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, δίνουμε λύση σε μια ακόμα παθογένεια δεκαετιών», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.